Сираче, осиновено в САЩ, се върна в България след 13 години
Сираче, осиновено в САЩ, се върна в България след 13 години / Thinkstock/Getty Images

Сираче, изкарало първите 6 години от живота си в сиропиталищата в Благоевград и с. Петрово, а след това е било осиновено от американско семейство, се върна в България като студентка в Американския университет.

Историята на Минка Дорер е истинска илюстрация на българската поговорка - роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на смет, пише „Труд".

Преди 19 години ромка ражда в Димитровград малката Минка и я изоставя. 3 години детето расте в дом за сираци в Благоевград, а сетне незнайно как попада в домът за изостанали физически и умствено деца в село Петрово, Сандански.

Персоналът обаче й пуснал снимка в интернет, за да й търсят осиновители. Американско семейство от учители харесва малкото момиче, идват у нас и осиновяват Минка.

"Днес осъзнавам, че съм имала голям късмет. Живея в семейство, което ми дава любов, обич и топлина", казва Минка, която вече е на 19 години.

Имало програма за обмяна на студенти и родителите я насочили да замине за Благоевград, за да открие и корените си. Минка не знае български език, но сега го учи, мечтае да завърши мениджър на летища.

Има си план, да се върне да работи в България и да стане директор на български дом, където да дари децата сираци с любов. Казва, че и сега у нас вижда сегрегация на ромите. А на тях им трябва образование.

Тя знае трите имена на родната си майка, но признава, че не е готова за среща с нея. Посетила е дома в Благоевград, където е израснала и казва, че е преживяла психически стрес.

Нямала добри спомени и въпреки че сега е добре обзаведено, казва, че децата тук не получават онези неща, които дава едно семейство. Сега всеки петък Минка учи сирачета на английски език, а те й помагат да учи български.

В американското семейство на Минка има още едно осиновено дете - момченце- Хасан. Той пък е от Разград. Но засега нямал желание да види България. От времето, когато Минка е расла в домовете, тя е запазила приятелство с друго момченце, което пък е осиновено в Ню Йорк. Двамата подържали връзка по интернет.