Парола - фантом
Парола - фантом / Thinkstock/Getty Images

Когато става въпрос за сигурност и пароли, българите се смятат за тези, които може би най-лесно могат да ги пробият и откраднат.

„Очевидно има български университет по скиминг, който престъпниците завършват", заяви преди време американският банкер Дъг Джонсън.

Именно българи обаче разработват технология, която може да предизвика революция по отношение на паролите и сигурността.

Зад проекта стои Александър Цветков - млад предприемач, който реализира първия си стартъп в 8-ми клас и оттогава не спира да работи по различни свои идеи. В момента обаче се е фокусирал върху нова система за пароли.

"Идеята ни е, че ако хората не си въвеждат паролата, не могат да им я откраднат. Ако не си въведат номера на кредитната карта, ПИН-кода на банкомата или на телефона - никой не може да им ги открадне", разказва Александър.

Идеята е потребителите да не въвеждат съответната цифра, която е включена в паролата им, а само реда, на който се намира тя. А всеки път редовете се разместват (виж видеото).

„Така даже някой да ви снима, докато въвеждате паролата си, няма да може да улови каква е", обяснява Александър.

Системата може да намери приложение както при банкоматите, така и при компютрите и телефоните. Системата вече се тества, като е пуснато приложение за заключване на мобилни телефони.

„За мобилните телефони редовете са съставени от картинки, защото е по-забавно. Това е особено полезно за младите хора, за които е по-важно да не изтекат снимки или други данни от телефоните им. А от гледна точка на сигурността няма значение дали паролата е с картинка или цифра", казва още създателят на приложението.

Ако новата система се въведе за банкоматите, дори някой да заснеме редовете, които въвеждат потребителите, измамниците ще имат 600 възможни комбинации, а не могат да пробват да въведат кода повече от 3 пъти.

„Сега крадците, ако сканират 100 карти, ще източат 90. С тази парола ще трябва да изкарат 6000 комбинации и да пробват на случаен принцип", казва още Александър.

Идеята им вече е намерила финансиране, а от януари компанията ще се позиционира в Лондон. Приложението за мобилни телефони вече може да се изтегли и ползва безплатно.

„Нарекохме го Phantom LogIn - парола - фантом, която човек никога не си я въвежда. Целта ни е да направим световна компания. Всеки, който ползва компютър, банкомат, телефон, въвежда пароли. Индустрията е много конкурентна, много трудно се пробива в нея и играчите са големи. Сега искаме да развиваме компанията по американски модел, което е трудно за компания в България. Американските стартъпи взимат само следващо и следващо финансиране, не разчитат да правят бизнес модел и веднага да изкарват пари. На нас ни коства много повече усилия, но се надяваме това да ни направи по-устойчиви", допълва Александър.