Матрицата изпепелява баланса между работа и почивка
Матрицата изпепелява баланса между работа и почивка / снимка: ThinkStock/Getty Images
Матрицата "изпепелява" баланса между работа и почивка
76593
Матрицата "изпепелява" баланса между работа и почивка
  • Матрицата "изпепелява" баланса между работа и почивка

Нарушеният баланс между работата и пълноценната почивка дава все по-голямо основание да се обърне внимание на професионалното изгаряне, коментира пред Дарик психотерапевтът Мадлен Алгафари.

По думите й, масово работещите българи са свикнали да живеят в матрицата от професионални задължения.

Заради липсата на качествена почивка се стига до натрупването на хронична умора и емоционално изчерпване. Така много усърдно и старателно се саморазболяваме, каза Алгафари.

Според нея човекът на съвремието е човек на интелекта и това също е една от предпоставките за професионалното изгаряне, тъй като все по-рядко слушаме сърцето и интуицията.

При професионалното изчерпване, емоционалното прегаряне или т.нар. бърнаут има повишено чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Този феномен е свързан най-вече с работата, но влияе на поведението, емоциите и тялото. Предизвиква се от продължителен стрес и може да се окаже основна причина за редица заболявания.

Начинът за преодоляване на тези негативни последствия е осъзнаването на самия проблем и последователните стъпки към неговото решение.

Половината от учителите в страната са стресирани и страдат от синдрома на професионалното изгаряне, заяви в интервю пред Дарик доцент д-р Пепа Митева, университетски преподавател и лектор на семинари за работещите в различните сфери на дейност.

По данни на едно от последните представителни изследвания 50 % от учителите в страната са емоционално изпепелени. Когато стойностите на стреса станат умерени, трябва да вземат спешни мерки за неговото преодоляване, заяви Митева.

Тя изтъкна, че стресът при учителите е на първо място сред останалите професии и това се дължи на постоянната работа с деца и родители, непрекъснатите промени в образователната система и ниските заплати.

Сред факторите за вредното въздействие на стреса, успоредно с липсата на пълноценна почивка се нарежда и неефективното лидерство от страна на ръководството в дадена организация или фирма.