Бинев оглави комисията по култура, Цветанов ще контролира СРС-тата
Бинев оглави комисията по култура, Цветанов ще контролира СРС-тата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Слави Бинев оглави парламентарната комисия по култура и медии
76605
Слави Бинев оглави парламентарната комисия по култура и медии
  • Слави Бинев оглави парламентарната комисия по култура и медии

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който е подсъдим заради недостатъчен контрол върху ползването на СРС-та, ще бъде член на Комисията за контрол над специалните служби и СРС-та.

Заради разногласия в БСП депутатите не успяха да попълнят всички комисии в Народното събрание. Социалистите не предложиха членове на десет комисии и това стана причина те да не бъдат обсъждани по време на заседанието на парламента в четвъртък. Малко преди да започне гласуването на поименните състави на комисиите, социалистите поискаха почивка и неочаквано се събраха на заседание на парламентарната си група.

Готови са 12 от комисиите в НС, за петък остават още 10.

С тайно гласуване в урна, отнело почти два часа, депутатите от БСП попълниха състава на спорните комисии. Оказа се, че няма единство в групата кой да застане начело на комисията по икономика - единствената, на която ГЕРБ реши да даде председателското място на социалистите. Спорът в БСП беше дали тя да бъде оглавена от Петър Кънев или от Румен Гечев. В крайна сметка след тайното гласуване за шеф на икономическата комисия БСП ще предложи Кънев, взел с четири гласа повече от Гечев.

Депутатът Мая Манолова коментира пред журналисти в парламента има ли разцепление в редиците на БСП:

„Участието в комисии - ръководните позиции се решават чрез гласуване. В нашия случай и чрез тайно гласуване. Това е нормална процедура. Може би защото в останалите партии това се спуска от някъде или е въпрос на някакви други договорки, затова предизвиква чак такъв интерес. В БСП тези въпроси винаги са се решавали демократично и според мен това беше нормалният начин споровете да бъдат разрешени в този случай. Факт е, че поради разговори между ръководствата на парламентарните групи в последния момент се е взело решение какви ръководни позиции, по колко места, колко заместникпредседателски места да има всяка група, поради това се наложи сега, както винаги сме го решавали, да решим тези въпроси чрез гласуване".

Депутатът и скандално получилият църковното звание „архонт" Слави Бинев оглави парламентарната комисия по културата и медиите. Бинев искаше да оглави и комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, но се задоволи и с поста на заместник-председател.

От избраните до момента комисии ГЕРБ оглави 5, Реформаторският блок - 3, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ - по една комисия.

Комисията по правни въпроси ще бъде ръководена от Данаил Кирилов от ГЕРБ, негови заместници ще са: Десислава Атанасова /ГЕРБ/, Мая Манолова /БСП/ и Четин Казак /ДПС/.

За председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление беше избран Найден Зеленогорски /РБ/, негови заместници ще са Николай Нанков /ГЕРБ/, Дора Янкова от БСП и Мартин Иванов от БДЦ.

Румен Христов от РБ е председател на Комисията по земеделието и храните. За заместник-председатели бяха избрани Цвета Караянчева /ГЕРБ/, Светла Бъчварова /БСП/, Ферихан Ахмедова /ДПС/ и Иван Станков /АБВ/.

Комисията по труда, социалната и демографската политика ще бъде ръководена от Хасан Адемов /ДПС/. Негови заместници станаха Светлана Ангелова /ГЕРБ/, Георги Гьоков /БСП/, Радан Кънев /РБ/ и Десислав Чуколов от "Атака".

Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е Борислав Борисов от АБВ, а негов заместник ще е Иван Чолаков от ГЕРБ.

Комисията по здравеопазването ще се председателства от Стоян Тонев от ГЕРБ, а негови заместници ще са Даниела Дариткова /ГЕРБ/, Емил Райнов /БСП/, Красимира Ковачка от БДЦ и Георги Кючюков /АБВ/. За председател на

Комисията по околната среда и водите беше избран Станислав Иванов от ГЕРБ, негови заместници станаха Свилен Иванов /ГЕРБ/, Джевдет Чакъров /ДПС/ и Борис Ячев /ПФ/.

Председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще е Димитър Лазаров. За негови заместници бяха избрани Пламен Нунев /ГЕРБ/, Димитър Дъбов /БСП/ и Валентин Касабов /ПФ/.

Йордан Караджов от Реформаторския блок ще ръководи Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Негови заместници ще са Иван Вълков /ГЕРБ/, Камен Костадинов /ДПС/ и Петър Петров /БДЦ/. Комисията по вероизповеданията и правата на човека ще се председателства от Красимир Велчев, негови заместници ще са Евгения Алексиева /ГЕРБ/ и Тунчер Кърджалиев /ДПС/.

За председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове беше избран Светлин Танчев от БДЦ. Заместник-председатели на комисията ще са Силвия Хубенова /ГЕРБ/, Иван Иванов /БСП/ и Славчо Бинев /ПФ/.