Представят книгата „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов
Представят книгата „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов / Дарик Сливен, Архив

Книгата „Една и съща нощ” на известния ямболски писател Христо Карастоянов ще бъде представен в петъчния литературен салон в библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Началото е днес  от 17 часа.

В "Една и съща нощ" Хр. Карастоянов описва последните години на големия български поет Гео Милев, основавайки историята си на реални исторически събития и личности. В книгата той "вади на светло" и образа на анархиста Георги Шейтанов, оказал голямо влияние върху развитието на списание "Пламък" и една от най-противоречивите личности от началото на XX век.

"Една и съща нощ” е разказ за светлото другаруване между двама големи мъже – Гео Милев и Георги Шейтанов. И за последните две години от техния покосен от барутното време живот: време на мечтатели и поети и време на конформисти и ренегати, време за яростно свободолюбие и време за предателство, време за живеене и време за смърт..

Христо Карастоянов е роден в Тополовград през 1950 г.  Има много публикации в периодичния печат. Автор е на повече от 26 книги - белетристика, публицистика и поезия. Романът му "Аутопия: другият път към ада"/2003/, е сред първите пет книги номинирани за наградата на Фондация "Вик", а други негови четири книги са номинирани за наградата на книжарниците "Хеликон".

Христо Карастоянов е член на Съюзa на българските писатели.