БСП към ГЕРБ: Предлагате бедност и безработица
БСП към ГЕРБ: Предлагате бедност и безработица / снимка: БГНЕС

"БСП лява България" настоява през следващата година минималната работна заплата да стане 400 лева и месечните детски добавки да се увеличат поне с 10 процента. Това заяви депутатът от левицата Георги Гьоков в декларация от парламентарната трибуна относно политиката на ГЕРБ.

От БСП настояват за регулярни коледни и великденски добавки за всички пенсионери, пенсионна реформа, която обвързва решенията за възрастта за пенсиониране с продължителността на живота, и прогресивно подоходно облагане. Георги Гьоков отбеляза, че проектът на бюджет за 2015 г. предвижда замразяване на доходите и нови 8 млрд. лева дългове. По думите му очевидно от ГЕРБ остават верни на философията си за неглижиране на социалната тема.

"Предлагате бюджет на тоталното замразяване на бедността", заяви Гьоков. Той посочи, че минималната работна заплата остава в криза и с това се продължава агонията на работещите бедни. Не се увеличавали и националните средства за заетост, които оставали замразени при това на нивата от 2010 г. От левицата определиха проекта на държавен бюджет за догодина още като "бюджет на рестрикцията" - разходите се намаляват с 10 процента, а не с административни реформи за съкращаване на неефективните лица. Предлагате бюджет на наглостта, защото планирате увеличението на приходите да бъде на гърба на вложителите, чиито доходи от лихви отново ще се облагат с 10 процента, посочи Георги Гьоков. Предлагате бедност и безработица, обобщи той.

От БСП декларираха, че като конструктивна и национално отговорна опозиция няма да спрат да се противопоставят на антисоциални, антидемократични и антинационални политики. По всички социални и здравни показатели България е твърдо на последно място в ЕС, отбеляза Георги Гьоков.

По думите му народът ни е най-бедният, най-болният и най-нещастният в Европа. За това състояние вина имат всички десни правителства и мнозинства, но най-безспорен принос за това има първото правителство на Бойко Борисов, посочи той. Социалната политика е сложно занимание и не е по силите на ГЕРБ и на присъдружните им партии, констатира Гьоков.