БСП: ГЕРБ изиграха срамен спектакъл за Южен поток
БСП: ГЕРБ изиграха срамен спектакъл за Южен поток / снимка: БГНЕС

Социалистите смятат, че Бойко Борисов и ГЕРБ са изиграли срамен спектакъл за "Южен поток". От БСП направиха брифинг в НС минути след като мнозинството в зала с гласовете на ГЕРБ, РБ и ПФ отхвърли разглеждането на декларация на левицата за "Южен поток". За такава преди гласуването призова премиерът Бойко Борисов.

"Действията им (на ГЕРБ) показаха лицемерие и се опасяваме, че днес се разделяме с една от последните възможности България да бъде енергиен център на Балканите и да има развиваща се икономика",а заявиха на брифинг в кулоарите на парламента председателят на БСП Михаил Миков и депутатите Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

Народното събрание не защити интересите на България, тъй като нямаше мнозинство, което да подкрепи неутрална декларация в подкрепа на реализацията на проекта "Южен поток", каза Михаил Миков.

"Явно Борисов предпочита да отиде в Брюксел като послушно пале без обединяваща позиция", каза Миков. По думите му, в България Борисов се е показал като "максимално широко скроен", но в Брюксел ще бъде послушен.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че може и да е наивник, но все още вярва, че проектът може да бъде спасен. "Всичко е в нашите ръце. Тръбите са тук, корабите са тук, има ги и парите, готови сме", обяви Стойнев и подчерта, че е нужда добра дипломация и защита на интересите ни.

Държавата няма да се ангажира с финансов риск за този проект, категоричен бе Михаил Миков, като обясни, че в цял свят се строи така, както е било предвидено да се случи и с "Южен поток" - привличат се средства, които се изплащат от печалбите от проекта.