В Турция е арестуван водачът на Ал Кайда в Либия
В Турция е арестуван водачът на Ал Кайда в Либия / Thinkstock/Getty Images

В Турция е бил арестуван Абд ал-Басет Азуз, водачът на Ал Кайда в Либия, съобщи в. "Милиет". Терористът е бил задържан миналия месец, след като влязъл в югоизточната ни съседка с фалшив паспорт.

Азуз е бил арестуван на 13 ноември в Ялова от турски полицаи, но операцията е дело на съвместна работа между турските тайни служби и ЦРУ. Арестуваният бил депортиран в Йордания на 24 ноември, гласи публикуваната информация. По-късно той бил откаран в САЩ по подозрение, че е свързан с атаката срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември 2012 година, при което беше убит и посланика на САЩ в Либия Крис Стивънс.

48-годишният Азуз беше определен от държавния департамент на САЩ като "действащ за Ал Кайда и обучен майстор за създаване на взривни устройства" и е поставен в списъка на десетимата най-издирвани от САЩ терористи в света.

Терористът, който е баща на четири деца, пристига във Великобритания от Либия през 1994 година, пише БГНЕС. Бил е арестуван след операция срещу неговия дом в Манчестър през май 2006 г. Стоял е зад решетките девет месеца и половина, преди да бъде освободен под гаранция и да замине за Либия. След смъртта на терорист №1 в света Осама бен Ладен през май 2011 г. Азуз се срещнал с неговия приемник Айман аз Зауахири и бил определен да води действията на Ал Кайда в Либия.

Преди ареста на 13 ноември турската полиция била установила, че Азуз влиза в Турция с фалшив паспорт на името на либиеца Ауад Абдала Ахмида. Азуз бил арестуван в момента, в който напускал къщата си в Ялова, където турската полиция намерила и два негови лаптопа. Очаква се съдебният процес срещу либийския терорист да бъде воден в Съединените щати.