Няма населени места без ток и затворени пътища в Кърджалийско, продължава да вали
Няма населени места без ток и затворени пътища в Кърджалийско, продължава да вали / netinfo
Няма населени места без ток и затворени пътища в Кърджалийско, продължава да вали
76845
Няма населени места без ток и затворени пътища в Кърджалийско, продължава да вали
  • Няма населени места без ток и затворени пътища в Кърджалийско, продължава да вали

Обстановката в Кърджалийско е нормална, въпреки, че продължава да вали. Няма населени места без ток, водопадаването е нормално. Няма затворени пътища, заяви пред Дарик Хасково областният управител на Кърджали Илия Илиев. По думите му има участъци  с ограничение на движението по общините поради свлачища и частична земна маса, свлякла се на пътя.

В района на язовир „боровица”, по пътя между селата Женда и Безводно има забрана за движение на тежкотоварни автомобили поради подкопани прагове и компрометирани основи на мост.

Като цяло обаче обстановката в региона е спокойна. „Още в петък сме предупредили общините и институциите, които участват единната спасителна система – МВР, Пожарна, Спешна помощ, да следят за нивата на язовирите и речните корита и да създават предварителна организация за евакуация на населението при възникнала необходимост. Има сигнали за наводнени приземни етажи, паднали дървета, но сериозни поражения засега за щастие няма. Наблюдава се нивото на язовирите от каскадата „Арда”. В язовир „Кърджали” и Язовир „Студен кладенец” водата е далече от преливния ръб и разполагат с достатъчно свободни обеми.

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и Димитър Разкалински – началник сектор „Управление при кризи”, също направиха оглед на  потенциално опасните микроязовири  на територията на община Кърджали, които са общинска собственост. Това са микроязовирите в Соколяне, Мургово, Висока поляна и Жинзифово. Всички те са в нормално състояние, отворени са им изпускателните кранове, а прелива през преливника само микроязовира край село Висока поляна, заяви Разкалински.

По сигнал на кмета на Люляково кметът инж. Азис и Димитър Разкалински са огледали и микроязовира в селото, който обаче се стопанисва от Областната дирекция по земеделие. В огледа е участвал и неин представител. Микроязовирът в Люляково не е напълно завършен като хидросъоръжение. Той е наполовина завирен, но вода изтича от изпускателния кран, което е предпоставка за преливане, каза Димитър Разкалински. По думите му представителят от областна дирекция „Земеделие” е поел ангажимент в най-кратки срокове да се отвори изцяло крана  и да се вземат мерки за наблюдение на язовира.