25 години затвор за ром, убил старица заради метална тава
25 години затвор за ром, убил старица заради метална тава / снимка: sxc.hu

Апелативният съд във Варна потвърди 25-годишната присъда на млад ром, заклал и запалил възрастна жена от Търговище при опит да открадне метална тава от двора й.

26-годишният Стелиян Стоилов обжалва като несправедливо наказанието, наложено от Окръжния съд в Търговище. Искал да му намалят присъдата на 15 г., както и размера на присъдeната кръвнина от 175 000 лв. за наследниците на убитата, уточнява „Труд". Втората инстанция напълно е отхвърлила жалбата му.

Зловещото убийство на 76-годишната Николинка Стоянова потресе Търговище през август миналата година, когато трупът й беше намерен тлеещ в дома й. По тялото имало множество следи от удари с нож, а гърлото й било прерязано.

Дни по-късно се оказа, че убиецът е Стелиян, който бил пръв приятел на внука й. Преди да посегне на възрастната жена, младият ром се черпил часове, смесвайки мента, уиски, вино. Пушил и марихуана. Комбинацията избила в агресивно поведение, заради което бил изхвърлен от дискотека.

Връщайки се в кваратала си "Въбел", той решил да краде, за да си набави пари. Нахлул посред нощ в двора на Николинка, за да задигне метални съдове за варене на зимнина, оставени на двора. Николинка чула шум, събудила се и излязла навън. Крадецът я подгонил с вила. Настигнал я в коридора на къщата, където намерил нож. Наръгал я 11 пъти и я заклал. После запалил кърпа и я хвърлил върху трупа.

Убиецът отмъкнал със себе си вилата и ножа, но не успял да прибере приготвената за кражба голяма метална тава. Дрехите си нарязал и скрил в необитаема къща. Пред съда в Търговище ромът призна за стореното злодейство. Освен 25 г. зад решетките и обезщетението за наследниците, Стелиян има и глоба от 2000 лв. за притежание на марихуана. Решението подлежи на обжалване и пред Върховния касационен съд.