Борисов: Ще издадем необходимите разрешителни за „Южен поток
Борисов: Ще издадем необходимите разрешителни за „Южен поток / снимка: БГНЕС, архив

Всички вече знаят, че удължаването на живота на пети реактор в АЕЦ "Козлодуй" догодина, ако не се извърши, действително ще има катастрофа с цената на тока в България.

Страната ни има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия и санкциите, които ние поддържаме, в случая играят по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел тази нощ, след края на заседанието на Европейския съвет.

Премиерът съобщи, че е запознал своите колеги с проблемите на нашата страна в областта на енергетиката, с въпросите около проекта за газопровода "Южен поток", с идеите за изграждането на разпределителен газов възел край Варна, с възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-Запад". Хората разбраха какъв е проблемът и в какво жестоко менгеме се намираме с удължаването на живота на реакторите в АЕЦ "Козлодуй", с арбитража в Женева по АЕЦ "Белене", посочи министър-председателят.

По думите му при правителството на Пламен Орешарски по "Южен поток" изолацията на България в ЕС не е дала възможност на европейските държавни ръководители да се запознаят с проблемите по проекта. „Хората сега разбраха, че имаме междуправителствено споразумение (с Русия), одобрено от българския парламент, имаме наказателни процедури от Европейската комисия, защото не са си направили както трябва търговете за строеж на газопровода, в същото време не са обяснили, че имаме двустранно споразумение от 2006-2007 г., когато третият енергиен пакет на ЕС не е важал и отново ще отидем на арбитраж", поясни Борисов.

Той цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според когото България трябва да извършва подготвителните дейности за газопровода, особено в морската част, за да няма руската страна никакви основания да казва, че по наша вина проектът спира, "защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти". България вече може спокойно да си изпълнява ангажиментите по предварителните дейности, не зад гърба на ЕК и на европейските партньори - на всички важни хора в ЕС им е обяснено, че ако не е така, трябва да се подготвим и да плащаме милиарди, поясни Борисов.

Премиерът е уточнил пред своите колеги, че руските тръби вече са в България и страната ни ще понася глоби, ако не спазва поетите ангажименти. Той съобщи, че е получил „огромна подкрепа от абсолютно всички, пълно разбиране и категорично решение, че на България трябва да се помогне да се справи с тези енергийни проблеми".

„В никакъв случай България не трябва да бъде виновна за спирането на "Южен поток", заяви Борисов. По неговите думи отговорът, който е очаквал за това какво нашата страна да прави по "Южен поток", е бил междуправителственото споразумение да бъде изпълнявано, за да не последват съдебни санкции и за да не се плащат пари, както по проекта за АЕЦ "Белене". Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС, добави Борисов.

В отговор на въпрос той посочи, че от ЕС му е казано по подготвителните дейности за газопровода България да издаде необходимите разрешителни, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби.

„Затова сега няколко министерствата имат ангажимент да издадат документите, тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не по българска", заяви Борисов.

По повод обсъждането на отношенията с Русия в Европейския съвет премиерът изрази надежда „президентът Владимир Путин и дипломацията да си направят изводите, че тези военни действия, провокации, санкции, създават огромен проблем в Европа, всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая".

„Затова призовах за повече дипломатичност, за твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресията, защото това също не е добро решение", коментира премиерът.

Източник: БТА