Плевнелиев няма да наложи вето върху спорните пенсионни поправки
Плевнелиев няма да наложи вето върху спорните пенсионни поправки / Lap.bg, Мартин Атанасов

Държавният глава Росен Плевнелиев няма да наложа вето върху приетите от Парламента спорни пенсионни промени. Това обяви самият той в предаването "Годината" по Дарик.

ГЕРБ и ДПС одобриха в петък вечерта промените в Кодекса за социално осигуряване, с които партидите от частните универсални фондове ще могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт.

"Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си", подчерта президентът.

Той припомни, че премиерът Бойко Борисов неведнъж е променял решения в ход, когато е виждал, че или е сбъркал, или е дал път в едностранна посока.

Държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че е длъжен да даде шанс: "Ако това не се случи, моето решение ще бъде променено. Даден е срок от самите управляващи до 31 март за комплексна оценка на пенсионна реформа и взимане на национално отговорно решение за продължаване на пенсионната реформа".

Той каза още, че не планира и налагане на вето върху Закона за държавния бюджет за 2015 г., заради намалените средства за Министерството на отбраната. Той вече се обяви против стъпката с мотива, че така ще се спре модернизацията на армията:

"Аз ще продължа да апелирам да бъде спазен ангажиментът към края на 2015 година да бъдат намерени резерви, така че армията да не е ощетена и ние да можем с достойнство - и военният министър, и министър-председателят, и президентът да разговарят със своите колеги в семейството на НАТО. Има възможност в рамките на 2015 година това да се направи".

На върпос дали удобрява четворната коалиция – между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, Плевнелиев каза, че "не е негова работа да защитава тази коалиция". Отбеляза, че му е трудно да определи коалицията като четворна, защото няма подписано споразумение с Патриотите, а има декларация за подкрепа от тяхна страна. Припомни лошия опит от 2013 г., когато "имахме коалиция без споразумение и неслучайно година по-късно тя катастрофира" и каза, че се надява в рамките на месец-два сегашното коалиционно управление да покаже, че работи. "Да видим не размяна на популярни песни във фейсбук профили, което за мен става непродуктивно", допълни Плевнелиев.

Интервюто с държавния глава Росен Плевнелиев чуйте на Radio.Dariknews.bg