Кънев: Ако имах  главен счетоводител като Горанов, щях  да го уволня на секундата
Кънев: Ако имах главен счетоводител като Горанов, щях да го уволня на секундата / Lap.bg, Мартин Атанасов

Реформаторският блок на този етап няма да поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, нито обмисля да оттегли подкрепата си от кабинета „Борисов". Това стана известно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев, който коментира в предаването „Годината" по Дарик спорните пенсионни промени, приети от ГЕРБ и ДПС.

"Не сме стигнали до решение по казуса, за да коментираме съдбата на финансовия министър. Ние сме коректна партия, която не иска неща, които не е съгласувала с партньорите си. Най-важното е да се реагира спокойно и точно такива бомби да не хвърляме".

Кънев подчерта, че има конкретен виновник България да завършва годината с криза, вместо с добро настроение, и неговото име е Владислав Горанов: "Министър Владислав Горанов разсъждава като политик и то не от най-добрите. Финансовият министър през 5-6 минути се сеща за последиците от действията си. Аз такъв главен счетоводител бих го уволнил на секундата от фирмата си".

Радан Кънев изрази и съжаление от позицията на президента Росен Плевнелиев, който съобщи, че няма да налага вето върху закона на ГЕРБ. По думите му държавният глава е пропуснал възможността да възстанови диалога в мнозинството: „Но той прецени да не играе тази положителна роля".

Той определи като тежък удар срещу десния избирател общите действия на ГЕРБ и ДПС с приемането на спорните пенсионни промени.

Депутатите одобриха в петък вечерта промените в Кодекса за социално осигуряване, с които партидите от частните универсални фондове ще могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт.

"Бързата ревизия на това, което беше извършено, ще върне поне част от доверието. От тук нататък ще насочим вниманието си към поправяне на щетите и недопускане на тази грешка", добави лидерът на ДСБ.

Искаме да поправим стореното, защото ще има върху много поколения тежък финансов ефект, подчерта Кънев.

"Демографската структура на българското общество изисква императивно да има задължителен елемент на лично спестяване в пенсионната система. Ако нямаме спестовна сметка, която да осигурява старините ни, ние ще разчитаме на пенсионни вноски, осигурявани от три пъти по-малко работещи хора, отколкото са сега. Ако не вярват на частните фондове, нека да направим държавен пенсионен фонд, но капиталов, с лично спестяване. Нека дори да направим три държавни, да се конкурират с частните и да докажат, че са по-добри".

На въпрос защо Реформаторите са против правото на избор, както го представят от ГЕРБ и ДПС, Радан Кънев заяви: "Това е манипулация и опорна точка - нищо друго. Неслучайно повтарят само това и нямат друг аргумент. Правото на избор е ние да разчитаме след 30 години на 30 лева пенсии. Това не е право на избор".

Запитам дали ако ГЕРБ не се откажат от промяната в пенсионната система, ще останат в кабинета, Кънев коментира: "Това не е начинът, по който разглеждам политиката. След като сме приели огромната отговорност да сме част от мнозинството, нашата задача е нещата да стават, а не да мислим какво би било, ако не станат".