ПФ е против спорните пенсионни промени, но няма да оттегли подкрепата за кабинета
ПФ е против спорните пенсионни промени, но няма да оттегли подкрепата за кабинета / Lab.bg, Мартин Атанасов

Патриотичният фронт няма да оттегли подкрепата си за кабинета заради гласуването на спорните пенсионни промени, посочи в предаването "Годината" на Дарик един от лидерите на коалицията Красимир Каракачанов.

От Патриотичния фронт бяха против промените, а сред мотивите за този вот на формацията Каракачанов посочи, че това е специфична и тънка тема и по нея не може и не трябва да се вземат решения без обсъждане първо, между партиите в парламента, и след това в обществото на професионално ниво да се обсъдят нещата какво би се случило от тези промени.

На въпрос, свързан с факта, че промените бяха приети от ГЕРБ с подкрепата на ДПС и дали от ПФ ще продължат да подкрепят управлението, Каракачанов посочи: "Ако това е подходът и ако за важни неща не се съобразяваш с партньорите си в парламента, а търсиш подкрепа от друг, в случая още по-лошо от ДПС, това е много сериозно основание в перспектива ние да преосмислим нашата подкрепа". Каракачанов заяви, че от ПФ възприемат вчерашното гласуване като първи такъв случай и изрази надежда да е последен.

По отношение на изказването на Валери Симеонов за ромите и прехода Каракачанов допусна, че някои от изразите са извадени от контекста. "Неговата логика беше, че след 25 години демокрация и уж процеси на интеграция на това население, то не само не е интегрирано, напротив, то е дезинтегрирано, научило се е, че има права, но упорито не желае да се научи, че има задължения. И това е факт", обясни съпредседателят на ПФ думите на колегата си.

Запитан кой е по-добрият партньор - дали НФСБ в Народното събрание или България без цензура в Европарламента, лидерът на ВМРО посочи, че времето ще покаже. "Винаги сме търсили консенсус да се търси общото, което може да бъде постигнато в полза на България. Дали ще е на ниво Европейски парламент или национален парламент, за нас е важно да има диалог между политическите формации и важните за нацията неща да бъдат решавани", допълни той.