Бойко Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа
Бойко Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа / снимка: LAP.bg, Мартин Атанасов
Борисов: България си върна доверието в Европа
77125
Борисов: България си върна доверието в Европа
  • Борисов: България си върна доверието в Европа

Върнахме достойнството на България в Европа. Страната ни отново стана прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Годината” на Дарик.

Той посочи, че 2014 г. е била нулева за европейските фондове и приходите, както и във всяко едно отношение. „Направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши. България беше давана за пример в най-тежката финансово-икономическа криза четири години поред за отличник в Европа”, отбеляза министър-председателят.

Видна е огромната подкрепа, която имаме от европейските лидери. Само за седмица абсолютно спрени програми за милиарди са отпушени, каза още той.

Само заради това да сме направили правителството, благодаря на всички партии в парламента за стабилността, която излъчихме, обърна се още министър-председателят.

„През 2014 г. започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери”, посочи Борисов.

„Аз, ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работни не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите”, заяви премиерът.

Бойко Борисов Върнахме достойнството на България в Европа
netinfo

За пенсионната реформа

Не виждам от какво се притесняват - национализация. Национализация означава да вземеш от 1 януари парите от единия фонд и да ги прехвърлиш на друго място. Това означава национализация, ако е държавен фонда. Нищо такова не се случва и няма в момента - никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове.

Според Борисов единственият плюс е, че хората в частните фондове ще се борят за всеки един клиент, както във всяка една банка. „Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им пращат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората”, заяви той.

Борисов уточни, че управляващите са си определили срок до 31 март 2015 г. да приключат с пенсионната реформа.

„Нещото, което единствено ме плаши, е манипулацията. Бяхме жертви на манипулация веднъж, сега виждам тази манипулация втори път. Всеки, който ме познава знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи, не се съобразявам и ако нещо сме сбъркали и нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща и никак не е срамно да кажеш „колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се”, каза още Борисов.

За здравната реформа

Министър Петър Москов предложи една доста добра реформа в здравеопазването, която обсъди с целия бранш. Даде си един срок до април и мисля, че ще се справи. Това, което той предлага мисля, че ще спре течовете и ще дисциплинира болниците.

Бойко Борисов Върнахме достойнството на България в Европа
netinfo

Премиерът Бойко Борисов предположи, че България ще бъде осъдена по арбитражното дело за прекратяването на проекта за строеж на АЕЦ „Белене”. В предаването „Годината” на Дарик той се аргументира с разговори, които е провел с адвокатите на страната ни по делото в арбитражния съд в Женева

Руската държавна компания „Атомстройекспорт” заведе иск срещу Националната електрическа компания в размер на поне 1 млрд. евро заради спирането на строителството на „Белене”.

Борисов обясни, че е ангажирал водещите европейски политици с проблема за газопровода „Южен поток” в контекста на избягването на съдебен проблем с Москва, подобен на този с „Белене”.

„След като съм запознал Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Мартин Шулц, Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, т.е. Германия, Франция, Англия и трите власти в Европейския съюз, аз имам да плащам след арбитража, предполагам, че ще бъдем осъдени, дай боже да не ни осъдят, но аз разговарям с кантората, която ни води делата. България просто трябва по споразумението да си изпълнява своите ангажименти”, заяви министър-председателят.

За първи път Борисов даде частично позитивна оценка за работата на спецслужбите в последно време като определи и нова задача на Държавната агенция „Национална сигурност”. Шефът на агенцията Владимир Писанчев информирал премиера за уволнени във финансовото разузнаване заради занижен контрол вътре в страната.

„Предлагам да бъдем по-търпеливи, по-толерантни. Мнението ми е, че във външно политически план, в контраразузнавателната си дейност ДАНС се справят прекрасно. Във вътрешен план може да са допуснали и слабости. Аз съм поискал Писанчев да ми подаде за финансовото разузнаване и финансовия контрол, който имаме вътре в страната, може там да се подобри работата. Вече правихме съвещания, без да шумим много, с прокурори, с МВР, относно контрабандата, сивата икономика. Първата задача, която съм възложил на ДАНС вътре в страната, е да помогнат да събере всичко от сивата икономика да влезе в бюджета. Да има и за коледни, и за великденски надбавки”.