Социалистите обмислят да сезират Конституционния съд за пенсионните промени
Социалистите обмислят да сезират Конституционния съд за пенсионните промени / снимка: БГНЕС
Социалистите обмислят да сезират Конституционния съд за пенсионните промени
77133
Социалистите обмислят да сезират Конституционния съд за пенсионните промени
  • Социалистите обмислят да сезират Конституционния съд за пенсионните промени

БСП да подаде жалба до Конституционния съд срещу набързо взетото решение за преместване на пенсионните вноски на българските граждани от частните фондове в НОИ. Това ще предложи Мая Манолова на колегите си от социалистическата партия. По думите й това на пръв поглед дава възможност за избор на хората, но от друга страна е фактът, че този избор може да бъде еднократен, което е много притеснително.

По думите на Манолова не може едно решение, което засяга 4 милиона българи, да бъде разгледано „на коляно":

„Не може такива промени да бъдат разгледани само на едно четене в парламента. В този смисъл имаме очевидно нарушение на българската Конституция. Ще настояваме за пълен анализ и пълна ревизия на състоянието на частните пенсионни фондове", заяви тя.

Социалистите биха подкрепили преместването на пенсионните вноски само, в случай че по законодателен път бъде създаден фонд в НОИ, в който да се акумулират вноските на гражданите от допълнителното пенсионно осигуряване, коментира още Мая Манолова:

„Ще се окаже така, че вноски, които са на хората по партиди, ще отидат в общия кюп на НОИ, от които финансовият министър да може да си харчи, да попълва дупки, от което в крайна сметка ще бъдат ощетени хората. Не може такова решение да се взема в противоречие на българската Конституция за 5 дни, без ясен анализ, без оценка как това ще се отрази и на пенсионната система, и на интересите на всеки един осигуряващ се български гражданин. Затова ще настояваме да подадем жалба до Конституционния съд", допълни тя.

Манолова отправи критики и към президента Росен Плевнелиев, който по думите й е трябвало да наложи вето на пенсионната реформа, но не е имал куража да го направи.