Санират първите панелки по национална програма през лятото на 2015-а
Санират първите панелки по национална програма през лятото на 2015-а / снимка: БГНЕС
Санират първите панелки по национална програма през лятото на 2015-а
77151
Санират първите панелки по национална програма през лятото на 2015-а
  • Санират първите панелки по национална програма през лятото на 2015-а

През лятото на следващата година се очаква да започне санирането на първите панелни жилищни сгради по националната програма за саниране - това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след среща с кметовете на областните градове във връзка с изпълнението на механизма, по който ще се финансира обновяването на сградите. Около 98 процента от панелните блокове са в големите градове у нас, като общият брой панелни жилища е 1 123 000.

Програмата предвижда създаване на гаранционен фонд с 1 милиард лева в Българската банка за развитие и привличане на финансов ресурс, който ще се насочва към общините. Финансирането е 100 процента за сметка на държавата, а за него могат да кандидатстват цели сгради, а не отделни входове, обясни министър Павлова.

"Етажната собственост съгласно закона да регистрира самостоятелно сдружение на собствениците, което по своя смисъл е НПО със самостоятелно юридическо лице със свой Булстат, да кандидатства, да заяви своя интерес пред съответната община за желание за включване в тази програма. Оттам нататък общината има ангажимент да избере изпълнители - първо енергийни одитори и тези, които ще правят и конструктивно обследване, за да се предпишат необходимите мерки за всяка една отделна сграда и на тази основа да бъде избран на принципа на инженеринга изпълнител, който да проектира и извърши необходимите строително-монтажни работи в самата сграда. Програмата включва пълна енергийна ефективност - изолация на сградата, подмяна на дограми, подмяна на хоризонтални и вертикални щрангове по желание на собствениците, покриви, общи части, всичко, което съпътства обновяване, а включително и там, където е необходимо, и конструктивно обследване на сградата. Националната програма за безвъзмездно финансиране ще бъде ограничена до панелните и стомано-бетонните сгради, които са не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение", каза министърът.

Лиляна Павлова съобщи още, че за сградите, за които има сключени споразумения по европейската програма Регионално развитие, и се изисква участие със собствено финансиране в размер на 25 процента от стойността, държавата ще възстанови направените разходи по тези 25 процента.