Предлагат Национална гвардия, в която да служат всички, навършили 18 години
Предлагат Национална гвардия, в която да служат всички, навършили 18 години / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изграждане на Национална гвардия, в която да служат всички, навършили 18 години, с продължителност на службата от 2 месеца за жените и 3-6 месеца за мъжете, се предлага в проект на национална доктрина.

Шестата редакция на проекта на Българска национална доктрина, създадена от учени от неправителствената организация Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) беше представена днес на пресконференция в БТА от акад. проф. д-р Григор Велев - председател на БАНИ.

По думите на Велев гвардията може да осигури подготовка за борба с извънредни ситуации (наводнения, земетресения, пожари, аварии, епидемии и др.)

Проектът на национална доктрина е разработен с финансовата подкрепа на Патриотичния фронт, но Велев обясни, че в авторския колектив участват 25 души, които са с различни политически убеждения. Учените очакват документът да бъде разгледан в началото на следващата година в Народното събрание. Според Велев липсата на национална доктрина е причина за цяла серия неудачи за България във вътрешен и във външнополитически план.

Предлага се и създаване на военен трудово-професионален корпус, който ще има задача да ограмоти младежи и да им даде професионална подготовка.

В проекта на национална доктрина са разработени и мерки за подпомагане на раждаемостта - безплатно лечение за всички, които страдат от стерилитет, както и възстановяване на ергенския данък за мъже и жени от 31 години до 55-годишна възраст.

Събраните средства от данъка според създателите на доктрината "България през двайсет и първи век" трябва да се внасят във фонд за деца без родители. От БАНИ предлагат и увеличаване на детските надбавки - при първо дете майките да получават 20 на сто от средната заплата в България, при второ - 40 процента от средното възнаграждение, а при трето - 80 на сто.

От БАНИ настояват да се осигури равнопоставеност на достъпа на Спешната помощ до отдалечени и труднодостъпни райони като се изготви преразпределение на местоположенията на центровете на Спешната медицинска помощ според географските особености на района и гъстотата на населението.

Във всички висши училища да се създадат отдели за следдипломна квалификация, а всеки български специалист да преминава задължително на пет години квалификационен курс за опресняване на знанията, искат от БАНИ. Учените предлагат и специална програма за съхранение на народното творчество, каза Велев.

В проекта на доктрина се иска България да проучи социалното положение на българите в странство и възможностите им да участват в българската икономика. Според Григор Велев се налага откриването на наши училища по света с цел да се защити българската идентичност.