Борисов подкрепя идеята за реформа в МВР и силовите ведомства
Борисов подкрепя идеята за реформа в МВР и силовите ведомства / снимка: LAP.bg, Мартин Атанасов

Министър-председателят Бойко Борисов даде подкрепата си за обсъждани от ръководството на МВР промени в системата, които да доведат до намаляване на администрацията и увеличаване на оперативния състав, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Вътрешният министър Веселин Вучков пък посочи по време на обсъждането, че не е редно всички държавни служители в МВР да работят в условията на първа категория труд. Това вътрешно диференциране е абсолютно необходимо и от определена дата поне новоназначените служители в администрацията трябва да се подчиняват на Закона за държавния служител, каза Вучков и поиска подкрепа за законодателната и организационна промяна.

Министър Вучков предложи да се съкратят около една втора до една трета от административните звена в МВР, за да се усили полицейското присъствие на територията на страната. Той заяви, че иска административната реформа да обхване и други структури от сигурността - ДАНС, Държавна агенция "Технически операции", разузнавателни служби и НСО, иска подкрепа в парламента и на Министерски съвет за тази реформа и получава принципното съгласие на премиера Борисов.

Ще се опитаме от първото тримесечие най-късно всички функции на камерите на МВР да бъдат на 100 процента възстановени поетапно, една след друга да почнем да увеличаваме функциите още от 1 януари, каза по време на заседанието министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, става ясно от стенограмата.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че камерите трябва да работят, дори ако за целта трябва да има съкращения. Премиерът бе категоричен, че за спазване на закона са необходими контрол и санкции.

"Като кара пиян, вземете му книжката. Направете поправки в закона - и толкова. Хванат ли го веднъж пил, да няма право повече да кара", заяви Борисов.

„Хората не изпитват респект, като знаят, че излезли, пили или си говорили по телефона, или без колан, или с технически неизправен автомобил, знаят, че с 20 лева или с Х лева ще се оправят. Това не е никакъв респект. По-добре да знаят, че някъде в София или някъде в града може да попадне на такъв оборудван автомобил и спасение няма. Убеден съм, че респектът ще е в пъти, пъти, пъти по-голям. Защото там няма оправяне - камерата те снима, полицаят се снима", обясни още Борисов по време на заседанието.

„Само трябва да внимавате и много добре да се напише - да не стане като на Кулата, където обръщаха камерите, за да следят тавана, си спомням, преди години. Да не стане, че точно като го спрял, камерата килнала и снимала малко настрани. Така че мислете, защото са страшно изобретателни", допълни министър-председателят.

„Пълна подкрепа ще имате", каза още премиерът на вътрешния министър Веселин Вучков.