Гуцанов се съмнява, че ремонтът на Спортна зала струва 10 милиона
Гуцанов се съмнява, че ремонтът на Спортна зала струва 10 милиона / снимка: БСП Варна

Да се направи проверка какво налага двойното увеличение на средствата, необходими за ремонта на Двореца на културата и спорта. За това се обяви градският лидер на БСП Борислав Гуцанов. В интервю за Дарик Варна той сподели съмненията си за възможни злоупотреби в случая.

Първоначално за ремонта на зала „Конгресна" правителството „Орешарски" гласува отпускане на близо 5 милиона лева по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". В края на декември м.г. правителството на Бойко Борисов реши да отдели за ремонта почти 10 милиона лева.

Според Гуцанов не е нормално стойността на ремонта да се вдигне двойно. Градският лидер на социалистите изрази учудване и защо след реконструкцията на „Конгресна" там ще бъдат поставени пластмасови седалки, след като досега те са били с кожена тапицерия.

„Ако наистина тази зала не изпълнява функциите си след този ремонт, кой ще понесе отговорността? И за парите, и пред варненци, че един от символите на града ще бъде унищожен", заяви Гуцанов. По негова информация 2/3 от приходите на Двореца са от култура, а останалата 1/3 - от спортни дейности.

Във връзка с ремонта на Юнашкия салон, за който са предвидени 2 милиона лева, Борислав Гуцанов изрази мнение, че е трябвало базата да бъде разширена. Критики бившият председател на Общинският съвет отправи и за ремонта на централната пешеходна част, който се проточвал вече 2 години.

Местният лидер на социалистите сподели, че има рецепта за възстановяването на варненската икономика, но смята да я коментира след няколко месеца. Според Гуцанов икономиката и производството са ключът към всичко, а Варна, освен на туризма, трябва да наблегне на развитието на селското стопанство и леката промишленост.

„Не изградим ли модерна индустрия, няма как да продължим напред", изтъкна градският лидер на БСП.

Според Гуцанов, част от рецептата за възстановяване на града е и насрочената за тази събота, 17 януари, среща-дискусия на тема "25 години - изгубени в прехода". В дискусията, организирана от Градския съвет на БСП-Варна,ще участват Янаки Стоилов, Антон Кутев, историкът проф. Андрей Пантев, Александър Паунов и други. Не е изключено да присъстват и Михаил Миков и Сергей Станишев. Дебатите ще търсят отговори на въпросите какви и къде бяха грешките в годините на прехода, какво пречи държавата да върви напред и какво трябва да се направи rи др. Организаторите са категорични, че дискусията няма да спести и грешките, които БСП е направила като партия.

„Фактът, че организираме такава дискусия, означава, че сме готови да кажем какво ние сме сгрешили. Отговорите тепърва ще ги търсим. Това са отговори, които не само БСП, а и държавата трябва да търси, смята социалистът.

През 1989 г. България имаше над 400 милиарда лева активи, във вид на заводи, фабрики и всичко останало. В момента те са около 70 милиарда. Изчезнали са над 300 милиарда, а дългът ни е по-голям, посочи Гуцанов.

„Надявам се, че тази дискусия ще бъде начало на една просветителска работа и промяна на начина на мислене, за да можем действително да създадем работеща икономика на държавата и социална модерна България", смята градският лидер на БСП във Варна.

Цялото интервю с Борислав Гуцанов ще откриете в звуковия файл.