Убийствата на Манджуков и семейство Дамянови са дело на една група
Убийствата на Манджуков и семейство Дамянови са дело на една група / снимки: БГНЕС
Убийствата на Манджуков и семейство Дамянови са дело на една група
77597
Убийствата на Манджуков и семейство Дамянови са дело на една група
  • Убийствата на Манджуков и семейство Дамянови са дело на една група

Варненска престъпна група е отговорна за двойното убийство на семейство Дамянови от 8 януари тази година, както и за разстрела на варненския бизнесмен Борислав Манджуков на 24 март 2014 г.

Това съобщи на брифинг днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

По думите му организираната престъпна група е с ръководител Радослав Калчев-Черния Роди. Сарафов посочи още, че за разстрела на семейство Дамянови били платени 30 000 евро, но отказа да посочи сумата, която групата е получила за убийството на Борислав Манджуков.

Борислав Сарафов беше категоричен, че организираната престъпна група, ръководена от Радослав Клачев, се е занимавала с наркоразпространение и проституция, приемала е обаче и мокри поръчки. Действала е и силова бригада, която се е занимавала палежи и изнудвания, посочи още зам-главният прокурор:

„В крайна сметка се установи по категоричен и несъмнен начин, че някои от убийствата са свързани, за което има вече и обвиняеми лица. Така например убийствата на Борислав Манджуков и това на семейство Дамянови са извършени от една и съща организирана престъпна група. Това е варненска организирана престъпна група, с ръководител - задочно е обвиняем, тъй като в момента е в неизвестност и е обявен за общодържавно издирване, Радослав Калчев. Като обвиняеми са привлечени и други лица".

Убийствата на Манджуков и семейство Дамянови са дело на една група
netinfo

Главният секретар на МРВ Светлозар Лазаров посочи, че престъпната група се наблюдава от миналата година след убийството на бизнесмена Борислав Манджуков. Двама от членовете на тази група са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Борислав Манджуков на 24 март 2014 г. Галин Минчев-Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев-Чирпанслинския, посочи още Лазаров:

„На практика тази група се наблюдава още след убийството на Манджуков. Имахме събрана доста оперативна информация, което ни позволи при убийството на семейство Дамянови, от другото разклонение на групата много бързо колегите да тръгнат по горещи следи. Тази престъпна група е работила с друга, наскоро разбита престъпна група в София. Лицето Мартин Георгиев, лидер на пресечената миналата седмица организирана престъпна група, живее с дъщерята на лидера на групата от Варна Радослав Калчев".

Георги Георгиев и Радослав Валеов са обвинени в убийството на бизнесмена от Петрич Орхан Изиров. Двамата са направили пълни самопризнания, а причината е нелоялното отношение на Изиров към наркосделки с двамата обвиняеми, посочиха от от МВР.

Убийствата на Манджуков и семейство Дамянови са дело на една група
netinfo