Франк-Валтер Щайнмайер: Ужасът на нацизма не бива да бъде забравян
Франк-Валтер Щайнмайер: Ужасът на нацизма не бива да бъде забравян / снимка: БГНЕС, архив

Зверствата на нацисткия режим никога не бива да бъдат забравяни, заяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за днешния брой на в. „Билд”. В същото време проучване сочи, че 81% от германците биха искали да оставят зад гърба си Холокоста, предаде ДПА.

„Дълг на родителите е да информират децата си, че никога не може да се загърбва (нашата история)”, посочва Щайнмайер. Може да възприемаме за щастливци поради факта, че след зверствата на Третия райх, след 70 млн. загинали през Втората световна война и 6 млн. убити евреи, можем да бъдем приети обратно в международната общност дори днес, каза той.

Според социологическото проучване на организацията с нестопанска цел Фондация „Бертелсман” за германско-израелските отношения 58% от запитаните биха искали нацисткото минало вече да бъде загърбено, пише „Билд”.

Резултатите от анкетата бяха огласени непосредствено преди предстоящата 70-годишнина от освобождението на нацисткия лагер на смъртта Аушвиц - сега Освиенцим в Полша, от Червената армия на 27 януари 1945 г. Щайнмайер окачестви датата като „срамен ден за Германия”.

По повод германско-израелските отношения дипломатът заяви, че доверието между двете страни се е увеличило през последните десетилетия. „Германците се научиха, че отношенията между нашите две страни винаги ще се белязани от чудовищните престъпления от времето на Шоа”.

„Шоа” е думата на иврит, която се използва за геноцида над евреите по време на нацисткия режим, отбелязва ДПА. Щайнмайер окачестви като радостен фактът, че обменът между Германия и Израел продължава да расте. „Никога повече не можем да позволим представители на еврейското вероизповедание да бъдат застрашавани сред нас”, каза той.

Източник: БТА