Обама и Моди обявиха пробив в двустранните отношения в ядрената енергетика
Обама и Моди обявиха пробив в двустранните отношения в ядрената енергетика / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Индия Нарендра Моди заявиха днес, че са постигнали ключово споразумение, откриващо път за американските инвестиции в развитието на индийската ядрена енергетика, предаде АП.

Двете страни бяха в задънена улица по този въпрос, защото САЩ настояваха да контролират транспортирането на ядрения материал, който доставят на Индия, и заради слабите гаранции за сигурност от индийска страна. По тази причина фирмите от САЩ в областта на ядрената енергетика не се възползваха от двустранния договор от 2008 г.

Индия и САЩ планират да започнат съвместно производство на военна техника, посочи Обама пред журналисти в индийската столица, където е на официално посещение.

Въпреки че страните не са сключили нито един военен договор, те продължиха рамковото споразумение за военно-техническо сътрудничество с още 10 години, уточни ТАСС.

През изминалите три години САЩ са доставили на Индия въоръжение за общо 326 млрд. рупии или 5,4 млрд. долара и за първи път изпревариха по този показател Русия с внос на военна продукция за 253 млрд. рупии или 4,2 млрд. долара, допълни ТАСС.

В Делхи Обама каза, че неговото правителство е сериозно загрижено от новия изблик на насилия в Източна Украйна. Той добави, че ще продължи опитите си да засилва изолацията на Русия заради намесата й в украинската криза.

Във връзка със събитията в Йемен Обама каза, че вакуумът във властта там не се отразява на контратерористичната операция на САЩ в арабската страна, допълни АП. Президентът подчерта, че противоположните твърдения на медиите са неверни и САЩ продължават успешно да преследват терористите в Йемен.

Източник: БТА