СЗО призна, че реакцията след епидемията от ебола закъсняла
СЗО призна, че реакцията след епидемията от ебола закъсняла / Thinkstock/Getty Images

Световната здравна организация (СЗО) призна днес, че е реагирала бавно на епидемията от ебола и че това би трябвало да й бъде за урок в бъдеще, предаде АФП.

При откриването на спешна среща днес, посветена на преструктурирането на борбата срещу болестта, директорката на СЗО Маргарет Чан отбеляза, че въпреки паузата в развитието на епидемията няма място за самодоволство.

Ръководителят на СЗО подчерта, че напредъкът в борбата срещу болестта бързо може да бъде изгубен. Сиера Леоне, страната, която бе най-тежко засегната от вируса ебола, няма да успее да се изправи на крака, ако Международният валутен фонд (МВФ) не опрости дълга й. Това заяви в Женева посланичката на африканската страна в ООН.

„Страната ни няма да може да се изправи на крака, ако дългът й не бъде опростен от МВФ”, подчерта Ивет Стивънс, уточнявайки, че са необходими допълнителни средства за съживяване на икономиката на Сиера Леоне. С над 10 100 случаи, сред които над 3000 смъртни, Сиера Леоне е най-силно засегнатата страна от епидемията, избухнала през декември 2013 г., следвана от Либерия и Гвинея, отбелязва АФП.

Източник: БТА