Алексис Ципрас ще сформира новия гръцки кабинет, в него влизат 10 министри
Алексис Ципрас ще сформира новия гръцки кабинет, в него влизат 10 министри / снимка: БГНЕС, архив

Гръцката партия Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) постигна съгласие за съставяне на правителство с лявата партия „Независими гърци" (АНЕЛ), стана ясно след среща между лидерите на двете формации Алексис Ципрас и Панос Каменос.

Ципрас ще оглави новото гръцко правителство

По-късно следобед Ципрас ще получи мандат за съставяне на правителство от гръцкия президент, след като водената от него партия спечели над 36.32 на сто от вота на гърците на провелите се в неделя парламентарни избори.

"От този момент Гърция има правителство", обяви лидерът "Независими гърци" (АНЕЛ) Панос Каменос след среща с Ципрас. "АНЕЛ ще гласува доверие на премиера Алексис Ципрас", подчерта Каменос, чиято партия спечели 4.70 на сто от гласовете.

Кабинетът на Гърция ще се състои от 10 души, както беше обещано преди изборите от СИРИЗА, потвърди Каменос. Той отказа да назове министрите, като подчерта, че те ще бъдат обявени по-късно от премиера Алексис Ципрас.

Източници от централата на АНЕЛ разкриха, че "Независимите гърци" са заинтересовани от секторите външна политика, имиграция, обществен ред, сигурност и морски флот. Според източниците пост в новото правителство ще има и самият Каменос.

Очаквано гръцката радикално лява партия Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) спечели парламентарните избори в неделя със значително мнозинство. Тя успя да си извоюва 36,32% от гласовете на вчерашния вот при преброени 90% от бюлетините. По-рано стана ясно, че ако партията запази този резултат, на нея няма да й стигнат две депутатски места за самостоятелен кабинет. Освен от АНЕЛ, СИРИЗА получи подкрепа и от лявата партия "Потами", която има 5,95% подкрепа. Според информация, цитирана от агенция МИА, "Потами" няма да участва в новото правителство, но ще подкрепи победителите в парламента.

Досегашните управляващи от "Нова демокрация" може да останат в опозиция, след като те завършиха изборния ден втори (28,15%) със значителна разлика от победителя.

Отзиви за гръцкия вот

В същото време редица световни лидери коментираха резултатите от вота. Британският министър-председател Дейвид Камерън изрази загриженост за стабилността на Европейския съюз, тъй като гръцката лява партия многократно е заявявала, че ако спечели, възнамерява да предоговори условията по изплащането на задълженията си към световните кредитори - ЕС и Международният валутен фонд (МВФ). "Изборите в Гърция ще засилят икономическата несигурност в Европа. Ето защо Обединеното кралство трябва да се придържа към своя собствен план, осигуряващ сигурност у дома", написа Камерън в Туитър.

Белият дом се надява на сътрудничество със СИРИЗА. "Поздравяваме Гърция за успешното завършване на парламентарните избори и се надяваме да работим в тясно сътрудничество с новото правителство", каза говорителят на Националния съвет за сигурност на Белия дом Марк Стро. Подобна позиция изяви и Франция. Елисейският дворец съобщи, че е готов да работи с ръководство в Атина "с цел гарантиране на растеж и стабилност в Еврозоната" и припомни "приятелството, което свързва Франция и Гърция".

Германският канцлер Ангела Меркел очаква новото гръцко правителство да спази своите ангажименти към международните кредитори. Това съобщи нейният говорител Щефен Зайберт след победата на СИРИЗА на парламентарните избори в неделя.

"Според нас е важно за новото правителство да предприеме действия, за да се погрижи за продължаващото гръцко икономическо възстановяване", каза още той. "Това означава също така Гърция да се придържа към своите предишни обещания", допълни Зайберт.

Агенция ТАСС цитира изказване на президента на Германския институт за икономически изследвания Марсeл Фрацшер, според когото резултатите от изборите са "лоша новина за Европа и за Гърция".

"Изненадващо добрите резултати ще позволят на партията СИРИЗА и нейния премиер Алексис Ципрас да бъдат много по-уверени и агресивни в държането към европейските си партньори", цитира "Рейнише пост" немския икономист. Според него, "конфликтът (на Атина) с европейските партньори по икономическите въпроси е неизбежен." "Дори ако СИРИЗА реши да задържи Гърция в Еврозоната, ще възникне голяма несигурност по отношение на бъдещия курс на гръцкото правителство", казва Фрацшер. Ако ситуацията ескалира и се стигне до излизане на Гърция от Еврозоната, което е малко вероятно, това може и да доведе до сериозни сътресения в цяла Европа, предупреждава експертът.

По-рано днес Ципрас заяви, че новото правителство ще е готово да си сътрудничи с международните кредитори от ЕС и МВФ за постигането на "жизнеспособно" споразумение. Въпреки това, обаче, той каза, че от днес мерките за строги икономии са отменени. "Днес гръцкият народ пише историята. Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките за строги икономии и пет години унижение", каза той.

От своя страна президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще получи помощ, от каквато ще продължи да се нуждае, само ако се придържа към задълженията си. "В интерес на гръцкото правителство е да прави каквото е необходимо, за да се справи със структурните проблеми в страната. Надявам се, че новото правителство няма да постави под въпрос това, което е вече постигнато", заяви Вейдман.

Изборите в Гърция удариха еврото

Европейската валута достигна своята най-ниска стойност от 11 години насам. Рано сутринта на азиатските пазари едно евро се е търгувало за 1,1088 долара, най-ниските му ниво от 2003 г. Малко след това то възстанови част от стойността си, достигайки 1,1195 долара.

В същото време цените на петрола също затвърдиха низходящата си тенденция.

"Напрежението за продажбата на евро ще продължи, след като Гърция отказва фискалния режим на строги икономии, увеличавайки възможността страната да напусне валутния съюз", каза Тошия Ямаучи старши анализатор в токийската компания Ueda Harlow Ltd.

Масови продажби на евро започнаха и след като по-рано миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи своята мащабна програма за купуване на облигации, чиято цел е да подпомогне икономиката на Еврозоната и да помогне в борбата срещу дефлацията.