Защо съдебните заседатели в САЩ са точно 12?
Защо съдебните заседатели в САЩ са точно 12? / Thinkstock/Getty Images

Защо съдебните заседатели в САЩ са точно 12?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Веднага разбираме, че обичате кино, защото във всеки съдебен трилър - евър, както се казва, има два реда от по 6 съдебни заседатели, което се нарича grand jury -голямо жури. А и да не забравяме класиката „12 разгневени мъже". Явно филмите, които достигат до нас, никога не представят процеси във Вирджиния. Там голямото жури е максимум 7 човека. Американската съдебна система се базира на една много стара германска практика, по-късно приобщена в Англия, според която група произволно избрани представители на общността могат да решат съдбата на някого. Така в Щатите всеки може да е жури на случаен принцип. Това го знаете. Само едно уточнение. Жури идва от френското jurе - заклет. Така че когато Рачков се закача със журито и му вика журе, да знаете, че всъщност е прав. Журе е правилното. Има връзка и с латинското юрис - закон. Журито трябва да следи за закона, заклели са се за това.

Съдебните заседатели в някои страни, които не са подвластни на английската правораздавателна система, могат да са професионални съдебни заседатели. Тоест те това си работят и са част от правораздавателната система. У нас например е така. Но понеже Питанката е за английската и в частност американската практика, там се избират произволни хора. Броят им обаче варира между 6 и 12. В Шотландия -15. 12 е добра бройка, много символика има в нея и човек лесно я запомня. Говорили сме колко сакрално число е това. Гражданските дела в Америка обикновено се гледат от доста по-малко жури от 12 човека. Не е необходимо да е чак толкова сериозно представителство.

Ако случаят обаче е от особена важност, тогава има гранд жури. Но дори при това гранд жури в различните щати не се фиксира еднаква бройка. 12 е по-скоро долната му граница. Тя може да варира до 23. Знаем и 15,17,19. Колкото си прецени конкретният съд. Представете си само филма „23-ма разгневени мъже". Хенри Фонда трябваше в трилогия да ги убеждава в невинността на подсъдимия. Всъщност манията по съдебни трилъри отстъпи малко назад в кино вкусовете ни и затова не мога да ви препоръчам внимателно да броите членовете на журито при следващия филм, който гледате и има съдебен процес. Но все пак, ако решите да го направите, ще се изненадате колка променлива може да бъде бройката 12.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате