Самоосигуряващите се с право да избират между два пакета
Самоосигуряващите се с право да избират между два пакета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Самоосигуряващите се с право да избират между два пакета
77616
Самоосигуряващите се с право да избират между два пакета
  • Самоосигуряващите се с право да избират между два пакета

31 януари е крайният срок за избор на самоосигуряващите се лица. Те ще могат да избират между два пакета - само във фонд „Пенсии” или да се осигуряват и за фонд „Общо заболяване и майчинство”, с което да получават болнични или обезщетение за раждане и отглеждане на малко дете.

Самоосигуряващите се имат два избора. Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров обясни, че „евтиният” пакет е само фонд „Пенсии”, но самоосигуряващите се може изберат и фонд „Общо заболяване и майчинство”.

„Има един задължителен компонент в българската осигурителна система за самоосигуряващите се лица и това е за фонд „Пенсии”. И един факултативен, изборен елемент, който самоосигуряващият се може сам да реши дали да плаща допълнителна осигурителна вноска или не  покриващ рисковете „общо заболяване” и „майчинство”, посочи Бъчваров.

Ако самоосигуряващият се избере фонд „Общо заболяване и майчинство” то ще му струва 3% и половина повече на месечна база върху осигурителния доход.

„Срещу тези 3,5% допълнително и при изпълнение на останалото осигурително законодателство самоосигуряващия се да получи правото да получи право на обезщетение за т.нар. болнични и респективно право да получава обезщетение за раждане и отглеждане на дете. Това е механизмът, чрез който самоосигуряващите се заплащат по-евтино в единия случай, и респективно по-скъпо, но получават една допълнителна осигурителна защита за два нови, непокрити до тогава, осигурителни риска”, обясни Бъчваров.

Крайният срок за избор на самоосигуряващите се е 31 януари, а чрез формуляр, те ще могат да избират между по-евтиния и по-скъпия пакет. „Този формуляр е един и същ, както за прекъсване и възобновяване на дейността, така и до края на януари месец дали ссамоосигуряващият се ще плаща по-евтиния, но покриващ по-малко социални рискове, пакет, но даващ правото за обезщетение при болнични и майчинство”, заяви Бъчваров.