Край Бургас откриха мъртъв пеликан, заразен с птичи грип
Край Бургас откриха мъртъв пеликан, заразен с птичи грип / снимка: sxc.hu
Край Бургас откриха мъртъв пеликан, заразен с птичи грип
77622
Край Бургас откриха мъртъв пеликан, заразен с птичи грип
  • Край Бургас откриха мъртъв пеликан, заразен с птичи грип

Умрял пеликан от птичи вирус мобилизира властите в страната. Преди час от земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха за случая, който е регистриран в Бургас.

От МЗХ отбелязаха, че в ситуацията няма пряка опасност за населението, предприети са всички мерки за нейното овладяване.

Заразените две птици около защитена местност „Пода” са пеликан и речна чайка, като при пеликана е установено наличие на птичи грип. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на пресконференция, относно установено наличие на „птичи грип” в Бургас.

Той увери, че Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) са предприели необходимите мерки. Мерките, които се предприемат са адекватни, не се е случило нищо апокалиптично, каза Димитров.

Като предпазна мярка се забранява лова и продажбата на дивеч, както и местенето на домашни животни.

От министерството уверяват, че няма повишена смъртност сред птиците в Бургаско. Те призовават гражданите и да подават навременни сигнали, ако забележат странно поведение на домашните си птици.

За да не попадне вирусът от дивите към домашните птици трябва да се въведат мерките за био сигурност. Мерките, които касаят хората, са да спазват личната си хигиена, заяви д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция „Здравеопазване на животните в България”.

Министерство на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните са предприели мерки да се дезинфекцира районът на Бургас, включително кварталите „Меден рудник”, Горно Езерово, Долно Езерово и Лозово. В този район е отцепена 3-километрова предпазна ивица. Пробите от вируса ще бъдат изпратени в Референтна лаборатория на ЕС, където ще бъде направен генетичен анализ, за да се установи до кой вирус на птичия грип е най-близък и това ще покаже от къде е дошло заболяването.