Арестуваха пловдивски бизнесмен, бил поръчител на палежи и убийство
Арестуваха пловдивски бизнесмен, бил поръчител на палежи и убийство / снимка: БГНЕС, архив
Арестуваха пловдивски бизнесмен, бил поръчител на палежи и убийство
77630
Арестуваха пловдивски бизнесмен, бил поръчител на палежи и убийство
  • Арестуваха пловдивски бизнесмен, бил поръчител на палежи и убийство

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла е задържан като поръчител на опит за убийство и палежи на автомобили, потвърди в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Поръчката е била на стойност 20 000 лева, но тъй като не се е стигнало до убийството на Аргир Гяуров, управител на пловдивски медицински център, на извършителите е заплатена сумата от 10 000 лв.

Райфъла е задържан в жилището на негов роднина. Той е направил опит да се укрие и пробвал да избяга през терасата. За опита за убийство и палежите на коли са задържани общо шестима, като четирима от тях са в ареста, а на другите предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Групата е извършила палежите през периода от 2003 г. до миналата седмица, когато за втори път бяха подпалени две от колите на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов.

По думите на окръжния прокурор Румен Попов, извършителите са млади хора, неопитни, които са правили престъпления само за пари. Попов заяви, че нивото на престъпниците е паднало изключително много.

Един от задържаните от престъпната група е член на фенклуб на пловдивски отбор, но в случая това няма отношение към престъпленията, заяви директорът на полицията Пламен Узунов.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отказа информация пред пловдивските журналисти, свързана с разследването на убийството на Димитър Стоянов-Лудия.

Атанас Червенков е известен в Пловдив като собственик на частната бърза помощ, МЦ „Хипократ” и пазара на улица „Младежка”, управлява и други бизнеси.Той бе сред основателите на пловдивската организация на ПП „България без цензура”, но напусна партията на Николай Бареков  с мотива, че „ББЦ е корпоративно предприятие, в което се наливат пари, за да се произведе политика, тип „Бързо хранене”.

Преди година бе направен опит за отвличането на двете деца на Райфъла с предполагаемо искане на подкуп от над 500 000 лева. По думите на Червенков тогава той търсил помощ и съдействие от Бареков, защото знаел, че е близък с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, с когото си говорили на малко име.

Други новини от Пловдив