Ще има нов начин за изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите
Ще има нов начин за изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще има нов начин за изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите
77632
Ще има нов начин за изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите
  • Ще има нов начин за изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите

Новите пенсии ще се изчисляват с техническа поправка, с която се очаква да доведе до по-голяма прецизност при определянето на крайната сума за получаване. Това одобри Съветът за пенсионна реформа, в който участват представители на правителството, работодателските организации и синдикатите. Тази поправка няма да доведе до по-големи пенсии, но и не е ясно какъв ще е ефектът от нея, защото няма разчет от Националния осигурителен институт, стана известно от думите на съветника на вицепремиера Ивайло Калфин - Николай Николов.

Техническата поправка засяга индивидуалния коефициент, който е част от формулата за определяне размера на пенсията. Към момента този коефициент се изчислява като отношение между средния осигурителен доход за периода на осигуряване и средния осигурителен доход за страната през това време.

С промяната индивидуалния коефициент ще се изчислява отделно за всеки месец с осигуряване. Според зам.-министърът на труда с ресор пенсионна реформа Николай Николов това ще създаде по-прецизно изчисление на новите пенсии и ще отразява по-точно осигурителния принос на конкретния кандидат-пенсионер. Промяната ще важи само за новоотпуснатите пенсии, а старите няма да се преизчисляват.

„Няма разчети на НОИ, защото не се знае бъдещето. Тази мярка е предложена, защото тя точно отразява приноса на човек към осигурителната система. Къде ще бъдат по-високи или по-ниски, това вече е въпрос на отделния принос на човека. Въпросът дали ще се намалят пенсиите или ще бъдат по-високи тук не стои. Целта е точно да оцени приноса на очвека”, обясни Николов.  

Съветът за пенсионна реформа е отхвърлил и предложението да отпаднат трите години осигуряване за времето преди 1997 г. Тези години са сочени от кандидат-пенсионерите като най-благоприятни за изчисляването на бъдещата им пенсия. Според решението приносът на тези години бил все по-незначителен, а и хората трудно намирали документи от ликвидирани предприятия, обясни Николай Николов.