Нови разкрития около смъртта на руския шпионин Литвиненко
Нови разкрития около смъртта на руския шпионин Литвиненко / БГНЕС

Животът на хиляди хора е бил изложен на риск, когато бившият агент на руския КГБ Александър Литвиненко е получил смъртоносна доза радиоактивен полоний в Лондон. Това бе съобщено на започналото днес публично разследване на смъртта му.

Смята се, че бившият руски шпионин, превърнал се в британски информатор, е бил отровен с чай на среща с двама руски емисари - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, в лондонския хотел "Милениум" през ноември 2006 г., отбелязва ДПА. Литвиненко почина в лондонска болница 22 дни след срещата.

От смъртното легло бившият руски разузнавач, който стана критик на Владимир Путин и получи британско гражданство, обвини за покушението руския президент. Той заяви, че е станал жертва на убийство в стила на Студената война.

В първия ден от разследването пред съда бе изнесено, че следи от полоний са били открити на редица места в Лондон по времето на смъртта на Литвиненко. "Много хиляди хора, включително британци и посетители от чужбина в града по това време може да са били изложени на риск от радиоактивно заразяване", каза следователят Робин Там.

Източник: БТА