Oсъдиха българин в Румъния на 5 години затвор за шпионаж
Oсъдиха българин в Румъния на 5 години затвор за шпионаж / Thinkstock/Getty Images

Петчленен състав на румънския Върховен касационен съд намали присъдите на двама бивши румънски министри и на българина Стамен Станчев по т. нар. "дело за стратегическите приватизации", съобщaва „Труд", като се позовава на bTV.

Бившият министър на икономиката в Румъния Кодруц Шереш беше осъден окончателно на четири години и осем месеца затвор, бившият министър на комуникациите Жолт Над получи присъда от четири години затвор, а българинът Стамен Станчев получи присъда от пет години и два месеца затвор.

Според обвинението в периода 30 май 2005 г. - 21 ноември 2006 г. бившите министри Кодруц Шереш и Жолт Над и още няколко румънски и чуждестранни граждани, сред които Стамен Станчев, са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от сферата на икономиката и комуникациите.

През декември 2013 г. Върховният касационен съд на Румъния осъди Кодруц Шереш на шест години затвор, а Жолт Над получи петгодишна присъда. Българският консултант Стамен Станчев получи най-тежката присъда от 11 години затвор. Присъдите бяха обжалвани.

Процесът за "стратегическите приватизации" започна през 2007 г. само срещу част от обвиняемите и бе разширен през 2009 г. Според обвинението престъпната група се е занимавала със събиране на данни и секретна информация за приватизацията на стратегически компании от сферата на енергетиката и комуникациите.