5 случая на инфекцията туларемия установени у нас от Нова година насам
5 случая на инфекцията туларемия установени у нас от Нова година насам / снимка: БГНЕС, архив

Пет случая на опасната инфекция туларемия са доказани у нас от Нова година досега и има опасност от нова епидемия. За първи път заразата е засечена около Стара Загора. Това съобщи пред "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Туларемията се доказва само в лабораторията по особено опасни инфекции в центъра.

Болестта се предава от гризачи и диви зайци. Човек се заразява чрез замърсена вода, храна с недостатъчна термична обработка, при дране на диви животни. Основна причина у нас обаче е лошата хигиена - немиене на ръцете след работа с месо от дивеч или след контакт със зимнина от мазето, която е замърсена с екскременти от мишки и плъхове. Измивайте всичко от мазето с вода и сапун, както и ръцете след контакт с такива продукти, съветва микробиологът. Още по-добре е бурканите и шишетата да се обтриват с дезинфектант.

Най-характерни при туларемия са увеличените лимфни възли, предимно по шията. При епидемия обаче повечето случаи протичат скрито - хората развиват тежки пневмонии и затова серуми от такива болни трябва да се пращат за изследване и за туларемия, напомни проф. Кантарджиев.

След 100 г. без такива случаи у нас първата епидемична вълна започна през 1997 г. с внесена инфекция през западната граница, обясни проф. Кантарджиев. Засегната е Софийска област с общо около 400 случая в следващите няколко години. През последните 4 г. се отчитат най-много до 2 случая годишно, а за 2014 г. - нито един.

Затова наличието на 5 доказани проби само за месец е много тревожно и е възможно по-голямо разпространение, каза проф. Кантарджиев. В опасност са всички области, където има неприбрана реколта от полето. Това се наблюдава масово за 2014 г. и е предпоставка за увеличаване на мишките, добави микробиологът. Най-важната мярка за ограничаване на инфекцията е борба с гризачите.

Подозрителни за туларемия случаи са описани в райони около Стара Загора, Раднево, Гледачево, Ковачево, Чирпан, Ценово, Симеоновград. Съобщени са непотвърдени случаи от градовете по границата с Турция. В Софийско, където традиционно има случаи от 1997 г., са засегнати селата Алдомировци и Балша.