Военният министър: Ще бъде изграден контролен център на НАТО в София
Военният министър: Ще бъде изграден контролен център на НАТО в София / снимка: БГНЕС, архив
Военният министър: Ще бъде изграден контролен център на НАТО в София
77724
Военният министър: Ще бъде изграден контролен център на НАТО в София
  • Военният министър: Ще бъде изграден контролен център на НАТО в София

НАТО няма да изгражда военна база в Шабла. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на Атака Волен Сидеров.

НАТО обаче ще изгради контролен център в София.

„Въпросът за изграждането на команден център на НАТО и военна база до Шабла не е стоял на вниманието на Министерството на отбраната. На основание на решение на МС от 03.09.2014 г. по време на срещата на върха в Уелс, българската държава е изразила подкрепа към решението на 28-те държави членки на НАТО за предприемане на необходимите мерки за гарантиране защита на страните от Алианса в отговор на съвременните заплахи", обясни министърът.

По думите му една от предвидените мерки касае създаване на структури на НАТО за командване и управление, които да подпомагат изпълнението не мерки за гарантиране на сигурността на страните от Алианса:

„Основното им предназначение е координиране и подпомагане планирането и провеждането на многонационални учения и тренировки на НАТО, синхронизирането с националното планиране, както и осигуряване на приемане и настаняване на други формирования от Алианса. Към настоящия момент се предвижда структура на НАТО за командване и управление да бъде разположена в София, като 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните членки на НАТО".