Арестуваният митнически шеф: Този случай е удар на мафията срещу мен
Арестуваният митнически шеф: Този случай е удар на мафията срещу мен / снимка: Dariknews.bg,
Арестуваният митнически шеф: Този случай е удар на мафията срещу мен
77734
Арестуваният митнически шеф: Този случай е удар на мафията срещу мен
  • Арестуваният митнически шеф: Този случай е удар на мафията срещу мен

Шефът на митница Свиленград Тодор Караиванов, който бе задържан преди ден в зрелищна акция на ДАНС, остава в ареста.

Това реши Хасковският окръжен съд, който днес гледа мярката за неотклонение.

Съдът уважи искането на прокурор Владимир Дешев от софийска градска прокуратура и мотивите му, че е налице опасност обвиняемият да извърши ново престъпление и да се укрие. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред пловдивския апелативен съд.

В съдебната зала Тодор Караиванов заяви, че е готов да съдейства, защото «е в негов интерес истината да излезе наяве». Той отрече напълно отправените му обвинения и бе категоричен, че случилото се е "удар на мафията и тези, които искат контрабандата на ГКПП "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода" да продължи.

"Този случай е провокация срещу мен", добави той.

След операцията на ДАНС в сряда вечерта в офиса му в митницата и в дома на Караиванов бяха открити близо 30 хиляди лева.

На 28 януари в рамките на около половин час Караиванов е получил два подкупа - първият в размер на 600 лв., а вторият в размер на 600 евро. След получаването на втория подкуп, той е бил задържан на местопрестъплението. Специализираната акция е стартирала след два последователни сигнала, че Караиванов иска т. нар. такса „спокойствие" от собственици на спедиторски и транспортни фирми, за да не бъдат подлагани камионите им на щателна митническа проверка.

По думите на прокурор Дешев Стилиян Христозов и Хакиф Хабил многократно са подавали подобни сигнали. Той отказа да конкретизира дали банкнотите от подкупа са били намерени в Тодор Караиванов, който отрече и това да е пипал парите.

Призна, че се е срещал с двамата, тъй като в продължение на 12 г. работил в областта на митническото разузнаване и се срещал с „оперативно интересни лица".
Съдът прие към делото да бъдат присъединени материали, предоставени от защитата му, които удостоверяват професионалната квалификация на Тодор Караиванов, както и грамоти за отличната му работа и различни специализации.

Съдът прие и отличия от различни конкурси на 17-годишния му син, който бил един от най-добрите акордеонисти в България. Защитникът на Тодор Караиванов адвокат Гергана Георгиева бе категорична, че ще обжалват решението. Пред съда тя настоя за мярка домашен арест.