Половин България е под вода, потопът взе жертви
Половин България е под вода, потопът взе жертви / снимка: БГНЕС

Половин България е под вода. Сред най-засегнатите райони са Смолян и Бургас.

В Девин, област Смолян, придошлите води взеха две жертви - мъж и жена на около 50 години. В Петрич издирват млада жена, вероятно отнесена от придошлата река Луда Мара. В село Илинденци, община Струмяни, баща и 9-годишно дете потънаха в местната река. Двамата се прибирали от празника Трифон Зарезан, обобщава Нова телевизия.

Джип падна от мост в Девин, двама души загинаха

Баща и син се удавиха в поройна река

В Бургас водолази спасяваха хора от потопените им къщи. 80 л/кв.м дъжд паднаха за по-малко от денонощие в района. Десетки семейства в квартал „Долно Езерово” се оказаха във воден капан. Малко след полунощ седем души от квартала са евакуирани с гумени лодки от екипи на Пожарна безопасност.

Обстановката след валежите в Бургас се нормализира

Прелялата река Поповска потопи едноименното село в община Болярово при Ямбол. В област Кърджали над 200 л/кв.м наводниха много земи и оставиха стотици домакинства без ток. Сливен също пострада, а аварийни екипи отводняваха и възстановяваха електричеството.

Лошото време създава проблеми и по пътищата. Проходът на Републиката беше затворен за часове, блокиран от свлачище. Затворен е и Троянския проход, а през Петрохан, прохода Шипка и Твърдишкия проход е забранено преминаването на камиони.

Пътят Добрич-Албена е затворен. Споменът за кошмарът от лятното наводнение отново се върна. Заради високо ниво на водите в язовир Одринци започна контролираното му изпускане.

В част от община Добрич е обявено бедствено положение

В Дългопол има десетки наводнени къщи и евакуирани семейства. Ниската част на града е под вода. Причината обаче не са преливащите реки и язовири, а високото ниво на подпочвени води.

Бедствено положение е обявено и в общините Провадия, Аксаково и Аврен.

В област Шумен най-тежко пострада родното село на президента Желю Желев - Веселиново. Под вода са над 20 къщи, едно семейство е евакуирано. Заради наводнен трансформатор половината село е без ток. Налага се отводняването да става на ръка.

Реки и язовири преливат в Шуменско

Източник: Novanews.bg