БСП и „Атака” заедно на протест срещу новия дълг
БСП и „Атака” заедно на протест срещу новия дълг / снимка: БГНЕС
БСП и „Атака” заедно на протест срещу новия дълг
78132
БСП и „Атака” заедно на протест срещу новия дълг
  • БСП и „Атака” заедно на протест срещу новия дълг

Близо 200 души излязоха на протест пред парламента срещу дълга от 16 милиарда лева. Към протестиращите се присъединиха привърженици на двете опозиционни партии - БСП и „Атака", а червената депутатка Мая Манолова раздаваше банкноти от 10 000 лева с лика на министъра на финансите Владислав Горанов, като обясни, че това ще е задължението на всеки един от нас - на нашите родители, деца и внуци.

Манолова коментира, че събралите се са се организирали чрез социалните мрежи и покани от медийния екран.

Червената депутатка заяви, че народният гняв ще се излее с протести и с искане за оставка срещу управляващите.

По думите й тази 10-процентна лихва за дълга наистина не е изгодна: „Това е престъпно, при положение, че последните облигации бяха емитирани при 3% лихва сега да се дава възможност на четирите банки да ги пласират до 10% лихва, което означава 9,5%".

Според протестиращи целта е България да се вкара в гръцки сценарии, а имаше и други хипотези. „Мисля, че действително държавата има дълг, който трябва да го рефинансира в следващите три години. Но опитът да се реши това в момента цели нещо друго. В момента, в който предстои падеж на такъв дълг, един-два месеца по-рано, тогава държавата да вземе такова решение. Сега се прави опит решението да се вземе три години напред, което за мен е сигнал, че се готвят някакви други финансови манипулации", обясни протестиращ.

По думите на Мая Манолова това е само началото на протестите.

 

БСП и Атака заедно на протест срещу новия дълг
netinfo