Социалистите призоваха премиера да поиска прошка от народа заради заема
Социалистите призоваха премиера да поиска прошка от народа заради заема / снимка: БГНЕС
Социалистите призоваха премиера да поиска прошка от народа заради заема
78212
Социалистите призоваха премиера да поиска прошка от народа заради заема
  • Социалистите призоваха премиера да поиска прошка от народа заради заема

Правителството тегли огромен и скандален външен дълг от 16 млрд. лева, който може да въвлече страната в опасна дългова спирала. Това е записано в позицията на БСП за първите 100 дни управление на кабинета „Борисов". Социалистите посочиха като най-голямо постижение самото създаване на правителството и призоваха премиера да поиска прошка от хората за тегленето на нов дълг.

На пленума лидерът на социалистите Михаил Миков посочи, че причината правителството да иска теглене на заем в размер на 16 млрд. лева е, че не може да реализира икономически растеж.

„Дългът при всички случаи е свързан с това накъде върви България, с невъзможността на правителството да реализира икономически растеж, който да осигури приходи в държавния бюджет, от които да се финансира както дефицитът, така и като цяло бюджетът на страната. Очевидно е, че се търси осигуряване на външно кредитиране при неясни условия, без да се ангажира по никакъв начин отговорността на правителството в създаване на друга икономическа среда", заяви Миков.

В тази връзка Янаки Стоилов допълни, че премиерът Бойко Борисов трябва да поиска прошка от хората:

„Аз мисля, че министър-председателят може да иска прошка, но не от нас по въпроса за дълга, а от българските граждани, ако оттегли предложението за дълга в този размер и по начина, по който той е направен", каза Стоилов.

Така и не стана ясно дали социалистите смятат да организират в сряда национален протест срещу идеята за нов заем, каквато идея лансира в началото на пленума Мая Манолова.