Преизбраха Гуцанов  за градски лидер на БСП
Преизбраха Гуцанов за градски лидер на БСП / снимка: БСП Варна, архив

Със 134 гласа „за" делегатите на градската конференция на БСП преизбраха снощи за лидер Борислав Гуцанов. До изборите се стигна, след като предходния председател - доц. Лидия Петкова, се оттегли от поста след парламентарните избори на 5 октомври.

Кандидатите за лидерското място бяха трима. В надпреварата участваха още Януарий Вичев, който получи 44 гласа, и д-р Десислав Тасков, за когото гласуваха 16 от делегатите на конференцията.

В изказванията си делегатите не спестиха и критика и похвали. Всички те обаче бяха категорични, че БСП има една цел - победа на местните избори тази есен и бяха категорични, че заедно всички трябва да работят за нейното изпълнение.

„Имаме уникалния шанс да бъдем истинска и автентична левица, при това не само в пленарните зали и в партийните събрания. Левицата, която хората искат да видят, да чуят, да усетят и да повярват, че тя е носител на промяната. Хората очакват тази промяна, искат я и ние с нашите действия трябва да спечелим тяхното доверие. Зная какво може тази организация и съм убеден, че както преди две години от Варна започна промяната в държавата, така ще стане и сега. И това е най-важната задача на варненската партийна организация. Точно на нас ни подхожда да дадем старта на новото начало, на новата надежда за възраждане на България", каза пред конференцията Гуцанов.

Варненските социалисти ще продължат протестите заради гласувания вчера в парламента заем от 16 милиарда лева. Те са категорични, че правителството на Бойко Борисов и мнозинството в Парламента, което на практика набъбна с подкрепата на ДПС, са извършили национално предателство.

„Ще настояваме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето и, ако не го направи, ще искаме да дойде във Варна и да обясни защо преди година стопира решението за дълг от 1 милиард лева, поискан от правителството на Пламен Орешарски, а сега, когато става въпрос за 16 милиарда, които всички българи заедно ще изплащаме години наред, няма да оспори гласуването", обясниха от организацията.