Хората със средно образование - по-търсени от висшистите
Хората със средно образование - по-търсени от висшистите / снимка: БГНЕС, архив

Повече работа за хората със средно образование за сметка на висшистите. Според статистиката на социалното министерство най-търсените кадри в момента у нас са продавачи, строители и учители, информира Нова телевизия.

Казват, че който се учи той ще сполучи. Това обаче при Елена Милошева не звучи толкова вярно. „Работя в частна фирма като офис мениджър, иначе съм машинен минен инженер, но откакто се дипломирах не можах да работя по специалността. През живота си съм работила какво ли не, но не и по специалността си”, казва тя. Статистиката показва, че около 80 на сто висшистите у нас работят в сфера различна от специалността им.

„Много хора с висше образование или по-висока квалификация са принудени да вършат нещо, което не е в основната им сфера на дейност или дейност с по-ниска квалификация”, каза представителят на фирма за набиране на персонал Пламен Робов.

Очакванията за пазара на труда са в следващите няколко години работните позиции за хора със средно образование да бъдат двойно повече от тези за висшистите. Работодателите ще търсят служители главно в търговията и строителството. Причината е множенето на търговските центрове.

„Работодателите имат доста голям избор и се възползват от това - ако има кандидат за една позиция, която не изисква висока квалификация, а пък има кандидати които имат по-висока квалификация. Но това не повишават заплатата”, категоричен бе Робов.

Както става ясно от статистиката, проблемът е, че в такива случаи често заплащането не отговаря на образованието и опита на служителя.

Източник: Novanews.bg