Министър Московски: Не водя война срещу „Юбер”
Министър Московски: Не водя война срещу „Юбер” / снимка: БГНЕС, архив

Услугата, предоставяна от „Юбер", не отговаря на българските закони. Това заяви в предаването „Седмицата" на Дарик радио транспортният министър Ивайло Московски.

Коментарът му бе във връзка с информацията, че НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция и скоро ще тръгнат на масови проверки срещу „Юбер България" - международната компанията за превоз на пътници, която се явява и пряк конкурент на всички таксиметрови компании.

Залавянето на "алтернативните таксита" щяло да става чрез тайни клиенти, а наказанието за нарушителите е 1500 лева глоба, отнемане номерата на колата и конфискуване за 6 месеца. До 6000 лева скача глобата при многократно нарушение, а „арестът" на автомобила става година.

Запитан не е ли крайно време законите ни да започнат да отговарят на новите технологии, министър Московски подчерта за Дарик, че война с такъв тип услуги, които навлизат на пазара, нито иска, нито ще води.

„Проблемът с колите на „Юбер" е по какъв начин ще гарантират безопасността и сигурността на пътниците, наемайки едно такова такси. Ако случайно автомобил, изпълняващ услугата на „Юбер", извърши някакви криминално деяние, по какъв начин може човек да се оплаче на някого или да бъде контролирано това", попита транспортният министър.

По думите му ангажимент на компанията е, която предоставя този тип услуги, да предприеме действия, с които да регламентира дейността си, като добавят допълнителна сигурност и безопасност към пътниците, за които предоставят тази услуга.

Парламентът окончателно връща камерите на пътя

По темата за връщането на мобилните камери на пътя министър Ивайло Московски коментира, че докато те са функционирали и превенцията е била по-добра, и катастрофите са били по-малко.

„При отмяната на мобилните камери драстично се увеличиха катастрофите", заяви министърът.

Той изрази надежда, че след връщането им на пътя катастрофите отново ще намалеят.