Русия - освободител или поробител?
Русия - освободител или поробител? / снимка: Нова телевизия

„В ден като днешния да се поставя темата за освободители или поробители е черна неблагодарност. България получава своята независимост с цената на хиляди руски войни. Ако не беше Руско-турската освободителна война, ние щяхме да бъдем днес в ЕС кюрдите на Европа. Това обаче в никакъв случай не означава, че пренебрегваме българските опълченци".

Това коментира в „Здравей, България" по Нова телевизия независимият депутат Велизар Енчев. На противоположното мнение бе журналистът Иво Инджев.

"Нашият прочит трябва да бъде български. Тази война се води, защото българите създават повод за война със саможертвата от Априлското въстание. Това е основополагащата причина за нея. Русия с години наред търсеше повод за война с Турция. Няма такова нещо като независима България на 3 март. Никога в нито един руски документ не е съществувало понятието България", на мнение е Инджев.

"Ние трябва да знаем, че българите сме предизвикали всички тези събития, с опълченците сме спасили руската военна чест. Тези неща трябва да разказваме. На 3 март има хора, които се чувстват повече българи, отколкото руснаци", допълни журналистът.

"Не е хубаво да се смесват борбите на българския народ за църковна независимост и ролята на Граф Игнатиев и руската политика. Не трябва да се смесва великата му роля за Санстефанския мирен договор. Трябва да свалим шапка на Граф Игнатиев за това, което е направил за българския народ", заяви Енчев.

Според него българският политически елит съзнателно загърбва своята история, прегръща нихилизма и в името на новата евроатлантическа ориентация е готова "да плюе на своята история".

Двамата коментираха и убийството на Борис Немцов.

"Това е една голяма трагедия. По никакъв начин обаче не можем да говорим, че управляващите в Москва имат нещо общо с убийството", смята независимият депутат.

Според Иво Инджев обаче руските управляващи подстрекават към убийства срещу враговете на народа, както са наричали самият Немцов. По думите му тази атмосфера е създадена от режима на Путин.

Източник: Novanews.bg