Кога и защо жените са започнали да лакират ноктите си?
Кога и защо жените са започнали да лакират ноктите си? / Thinkstock/Getty Images

Кога, къде и защо жените са започнали да лакират ноктите си? Сигурно са замесени франсетата, за да заличат някой друг хигиеничен дефицит.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Бързаме да кажем, че франсетата не са замесени и със сигурност причината не е свързана с хигиенен дефицит. Понеже, ако ще криеш хигиенни дефицити с пипкавата работа на оцветяване на ноктите, по-добре да ги измиеш, далеч по-бързо става. Сега ще ви разкажем цялата история.

Лакирането на ноктите е част от маникюристките разкрасителни процедури и задължително върви с възможността да оставиш ноктите си по-дълги. Дългите нокти обаче са нефункционални. Те пречат на работата с ръце и могат да се счупят. Ето как простолюдието не би могло да си позволи дълги нокти. Когато обаче ноктите надминават известна дължина, те имат нужда от разкрасителна процедура, защото сами по себе си не представляват особено естетическо постижение. Така се пренасяме в древен Китай. Това е родината на дългите нокти и лака за тях. Историческите сведения ни връщат 3 000 години преди Христа, но аз ви предлагам да не отиваме по-назад от династията Джоу около 600-та година преди Новата ера.

Владетелите от тази династия имали навика да си пускат по-дълги нокти и да ги боядисват в златно и сребърно. По този начин ставало ясно, че са голямата работа по две причини-хем имат висш официален статус и не им се налага да работят с ръце, хем са много богати, имат злато и сребро по ноктите. Там е работата, че дългият маникюр, пък било то и златен, е много неудобен. И какъвто и баровец да го раздаваш, дори не можеш да се почешеш като хората. Ето защо в Китай за първи път се сетили за изкуствения маникюр, който не представлявал нищо особено, просто дълги фунийки се поставяли на върха на пръстите, боядисани в различни цветове. Модата била въведена от династията Мин. Може би сте виждали при изпълнението на традиционни азиатски танци подобни приспособления на ръцете на танцьорите. Въпреки всичко естествените дълги лакирани нокти си били за предпочитане, а лак се прави от пчелен восък, желатин, белтък и оцветител.

Китайската мода завладяла Изтока чак до Египет, където висшата класа си лакирала ноктите червени, а нисшата не ги лакирала. Лакът играел социална роля и в никакъв случай не бил територия само на жените. В Европа полирането на нокти и налагането на някакви субстанции върху тях датира от доста рано, но има върхове и спадове. Масовото лакиране на женските нокти обаче е сравнително късно откритие и е тясно свързано с развитието на автомобилната боя. Едва разработките в тази област позволяват откриването на трайни и многоцветни лакове. А масовата мода навлиза от края на 20-те години на XX век, тоест преди 100 години, паралелно с развитието на киното. То налага визията, че атрактивната жена има прекрасен маникюр.

Такива работи с ноктите, лака и франсетата. Както забелязахте, никакви франсета няма замесени в цялата работа, освен сравнително отскоро.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате