Москов сменя ръководствата на 3 болници
Москов сменя ръководствата на 3 болници / снимка: БГНЕС, архив
Москов сменя ръководствата на 3 болници
78377
Москов сменя ръководствата на 3 болници
  • Москов сменя ръководствата на 3 болници

В близките дни ще бъдат предприети промени в ръководствата на столичната болница „Св. Анна”, на пловдивската - „Св. Георги”, както и на варненската „Св. Марина”. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов по време на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия, което се проведе този следобед.

Москов уточни, че промените се налагат, тъй като трите лечебни заведения са държали повече от 25% от авоарите си в една и съща банка, като в случая това е била вече фалиралата КТБ. В резултат на това са генерирани загуби от над 1 млн. лева, добави министърът без да уточни дали цифрата се отнася за трите болници общо или за всяка една от тях.

„Купонът свърши и повече не може да продължават разкази за това как болниците харчат безконтролно, а държавата плаща”. Думите са на здравния министър, който конкретизира, че в близките дни в три болници - в София, Пловдив и Варна, ще бъдат предприети промени в ръководствата.

„Хайде да не ме ангажирате с дни, има график, по който трябва да бъдат извършени тези промени”, посочи министърът пред журналисти.

По време на заседанието на комисията нейният заместник-председател и депутат от левицата д-р Емил Райнов посочи, че при покупка на 28 линейки за страната и на още 28 санитарни автомобила не е направена една обществена поръчка в Здравното министерство, а е решено поръчката да се раздели на 56 отделни. Райнов попита министъра дали счита това за публично, прозрачно и максимално изгодно.

„Едно уточнение от Здравното министерство показва, че линейките са закупувани в диапазона от 74 000 лв. до 85 000 лв. Считате ли, господин министър, че това е правилно”, попита Райнов.

В отговор Москов попита Райнов дали наистина трябва да отговаря на този въпрос, след което червеният депутат му благодари.

След края на заседанието на комисията, Москов обобщи: „Не става въпрос за разлика от 10 000 лв. Различни модели линейки, разбира се, са договаряни на различна цена. В крайна сметка за мен е важно, че крайната цел е постигната и в България има 56 нови линейки”.