Промени в Кодекса на труда предвиждат графиците за отпуски да отпаднат
Промени в Кодекса на труда предвиждат графиците за отпуски да отпаднат / снимка: БГНЕС

Парламентарната социална комисия прие на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Петър Кънев и група народни представители от "БСП лява България".

С шестнайсет гласа "за" и един "против" депутатите решиха да отпадне задължението на микропредприятията и малките фирми за предварителното писмено уведомяване на инспекцията по труда за удълженото работно време; за предварително съгласуване със
синдикатите на временното установяване на непълното работно време; за издаването на правилник за вътрешния трудов ред.

С промените се увеличава от три на седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор. Законопроектът предвижда отпадането на задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските. Според гласуваните на първо четене промени отпада и изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието, тъй като това е уредено в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

С промените се възстановява и правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор на хората, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Предлага се да отпадне закрилата за майки на деца до тригодишна възраст при
дисциплинарно уволнение
на работника или служителя.

От дискусията стана известно, че законопроектът ще претърпи много промени между първо и второ четене. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов предложи законопроектът да бъде разгледан и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като има много спорни текстове. По думите му "вечните" теми на трудовото законодателство са поставяни много пъти за обсъждане, но никога не се е стигало до решение, затова е необходимо да се произнесе и НСТС.

Според бившия социален министър отпадането на графика за отпуските е сериозен въпрос, който трябва да се обсъди, тъй като трябва да се гарантира конституционното право на българските работници да ползват отпуск, както и да има предвидимост и да не се стига до трупане с години на неползвани отпуски.

ГЕРБ е категорично против отпадането на графика за отпуските, съобщи заместник-председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова. Според нея така ще бъдат отнети права на работниците, които благодарение на графика са гарантирани.

Предложенията за промени категорично не се подкрепят от КТ "Подкрепа", заяви Олег Чулев от синдиката. По думите му са засегнати основни права на работниците.

Работодателите от КРИБ и АИКБ заявиха принципната си подкрепа за законопроекта, но отбелязаха, че трябва да има промени в някои от текстовете.

Министерството на труда и социалната политика също подкрепя законопроекта, но със забележки по някои от текстовете. По отношение на отмяната на графиците, заместник-социалният министър Гълъб Донев коментира, че остава неуреден въпросът как ще се гарантира правото на отпуск, както и какво става в случай, че работникът не е поискал отпуск до края на календарната година.