Спрягат имената на трима за поста на Вучков
Спрягат имената на трима за поста на Вучков / снимки: БГНЕС, архив

Трима са кандидатите за поста на Веселин Вучков, съобщи БНТ, като се позова на неофициални източници от управляващите среди.

Това са бившият вътрешен министър в служебния кабинет на проф. Близнашки Йордан Бакалов, някогашният главен секретар на МВР по времето на първия кабинет на Борисов Калин Георгиев и депутатът от РБ и бивш шеф на Комисията по досиета Методи Андреев.

Бившият СДС депутат Йордан Бакалов, който бе вътрешен министър в служебното правителство миналата година, има големи шансове да поеме поста отново, твърдят източници на „24 часа”.

Не е изключено сегашният зам.-министър Красимир Ципов да стане титуляр. Той бил с най-добър шанс от тримата заместници на Вучков. Съществува обаче и трети вариант , посочва изданието - премиерът Бойко Борисов да подходи нестандартно и да предложи за поста външен на министерството човек.

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка

Днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставката си пет дни след като правната дирекция на Министерския съвет обяви за неоснователно искането му за смяна на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО.

В петък Вучков изпратил писмо, в което настоява за стартиране на процедура по назначаване на главен секретар, според новите процедурни условия, заложени в променения закон за МВР. Същия ден той получил отговор от правната дирекция, според който новите правила не засягали лицата, заварени на тези длъжности.

Спрягат имената на трима за поста на Вучков
netinfo

В знак на несъгласие с това Веселин Вучков депозира оставката си, а премиерът Бойко Борисов я прие светкавично, с мотив, че в стратегически ден като днешния го занимавали с „ченгеджийски номера”.

Министърът в оставка Веселин Вучков е категоричен, че заради действащите вече промени в закона за МВР е нужна нова процедура за избор на шефове на ДАНС и ДАТО, както и на главен секретар на министерството.