Правната комисия с екзотична идея: Спортният тотализатор да разпределя делата
Правната комисия с екзотична идея: Спортният тотализатор да разпределя делата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Докато няма тиражи, спортният тотализатор да бъде използван за случайното разпределение на делата. Това предложи председателят на правната комисия Данаил Кирилов по време на обсъждането на докладите за 2013 г. на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

След като направи предложението си, Кирилов обеща повече да не се шегува със спортния тотализатор, но не обеща да не проявява чувството си за хумор по темата за разпределението на делата. И каза: „Скептичен съм, че проблемът може да се реши със софтуер, трябва в закона да се запише, че има административни ръководители-разпределители. Да има един човек, който да го виждат и да го знаят всички - и гражданите, и посланиците”, посочва подробности от дебатите сп. „Правен свят”.

Извън закачките на председателя на комисията, обсъждането на докладите за свършеното от ВСС и Инспектората преди две години, мина при слаб интерес от страна на депутатите.

Главният инспектор Ана Караиванова опита да предизвика вниманието им като заяви, че, заради огромното забавяне на избора на неин наследник на поста, инспекторите са поставени в „трудни условия”. Тя отправи призив към парламентаристите този път да изберат нов главен инспектор.

Преди това обаче Караиванова заяви, че инспекторите губят мотивация за работа, защото виждат, че често трудът им е напразен. „Констатираме, че веществени доказателства не се съхраняват, не се описват и не се предават според правилата и това създава условия за извършване на престъпления - присвояване на ценни вещи. Но нищо не се променя, защото никой не понася отговорност за изчезналите доказателства”, посочи тя. Караиванова даде пример с проверка в Софийския районен съд, където било установено, че огнестрелни оръжия не са предадени за съхранение на МВР, а се пазят в хранилищата на съда.

На заседанието Соня Найденова и колегата ѝ от съвета Юлиана Колева докладваха за софтуера за случайното разпределение на делата. Те обясниха, че всъщност има готови доработки на наличните системи, но временната комисия от външни софтуерни специалисти не може да се събере, за да се произнесе за качеството и сигурността им. Идеята беше външни експерти да кажат дали всичко е сигурно и отначало те имаха голяма готовност да участват в работната група, но сега просто не можем да ги съберем, обясни Колева.

След близо час дискусия правната комисия прие докладите на ВСС и Инспектората, като им отправи две препоръки. Те са да „продължат утвърждаването на аналитичния подход” в отчетите си и „да въведат гаранции за еднаквото и справедливо третиране на магистратите по дисциплинарните дела”.