Гласуват великденските добавки за пенсионери до седмица
Гласуват великденските добавки за пенсионери до седмица / снимка: БГНЕС, архив
Гласуват великденските добавки за пенсионери до седмица
78413
Гласуват великденските добавки за пенсионери до седмица
  • Гласуват великденските добавки за пенсионери до седмица

Следващата сряда става ясно дали, колко и кои пенсионери ще получат великденски добавки. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов. Министърът обясни, че дебатът продължава в рамките на правителството. Горанов отново припомни, че ако има по-добра събираемост на приходите, каквато има в началото на 2015-а спрямо миналата година, аргументите да няма добавки ще намаляват.

Следващата сряда на правителственото заседание вероятно ще стане ясно кои пенсионери и в какви размери ще получат великденски добавки.

„До дни ще бъде ясно решението. Предполагам още следващата седмица в сряда Министерския съвет трябва да вземе подобно решение. Великден наближава, тази година е и по-рано спрямо предходната, и трябва да се създаде готовност НОИ да изпълни решението на правителството, когато то бъде взето”, обясни министърът на финансите.

Горанов заяви, че дебатът продължава в рамките на правителството, но не уточни в какви размери ще са добавките и за кои пенсионери.

„Обсъждат се различни варианти. Не мога да създам новина при положение, че не е взето окончателно решение. По колкото и различни начина да формулирате въпроса, дал съм ви основание да смятате, че ще ви отговарям като Мирча Кришан ”, заяви Горанов.

А по повод появили се информации, че 5% за втора пенсия на хора, които са започнали работа от началото на тази година, отиват в НОИ, а не по сметка в НАП и след това в универсален пенсионен фонд, Горанов обясни: „Нищо не се е променило спрямо действащите правила за пенсиониране преди 1 януари 2015 г. Целенасочено не е реализирано окончателно инфраструктурата и нормативните подзаконови актове, които да дадат възможност за прилагне на измененията, направени в края на м.г. и в сила от 1 януари т.г. Няма поададено нито едно заявление, няма нито стотинка задържана, която трябва да попада в универсалните фондове. Така че смятате ли, че фондовете, или гражданите, или пенсионните дружества, които ги управляват, щяха да останат равнодушни, ако нещо се беше случило от началото на годината, въпреки категорично поетите ангажименти, че докато не затворим дебата няма да прилагаме приетите в края на м.г. решения”.