Екоминистерството предупреждава за внезапни наводнения
Екоминистерството предупреждава за внезапни наводнения / снимка: БГНЕС, архив

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в нощта срещу 6 март дъжд ще завали и в източните райони от страната, с количества от 2-5 л/кв.м. През деня дъждът ще преминава в сняг, най-късно в югоизточните райони.

Очакват се значителни сумарни количества - от 15-25 л/кв.м в Северна България до 25-35 л/кв.м. в южните райони. В Рило-Родопската област – 50-70 л/кв.м. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В събота валежите ще продължат, и в крайните югоизточни райони дъждът ще премине в сняг. Количествата в Западна България ще са между 5-15 л/кв.м, в Централна България - 10-20 л/кв.м, в Източна България - 20-30 л/кв.м. В неделя все още ще превалява сняг, но от запад валежите ще отслабват и ще спират. Очаквани количества: в Западна и Централна България от 1 до 5 л/кв.м, в Източна България до 10-15 л/кв.м.

През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще започнат да се повишават нивата на реките в почти цялата страна, уточняват от пресслужбата на МОСВ. В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг и намалената ретензионна способност на почвата, на 6, 7 и 8 март са възможни съществени повишения на речните нива в страната. Възможни са внезапни наводнения.