Корнелия Нинова:Темата за дълга не е затворена
Корнелия Нинова:Темата за дълга не е затворена / DarikNews.bg

Темата за дълга не е затворена, категорична бе в Стара Загора Корнелия Нинова. Според зам.-председателя на ПГ на Коалиция БСП лява България взетите 16 милиарда лева са удар върху всяко българско семейство, защото няколко поколения наред ще го изплащат, и то с лихвите. Заемът е признание на правителството, че няма да има икономически ръст, и че не очаква повишаване на събираемостта. Към този момент, посочи Корнелия Нинова, заемът е излишен, с доста допустими високи лихви и незнайно как избрани банки.

По думите на Нинова обещанието, че до края на март социалният министър Ивайло Калфин ще представи цялостната концепция за пенсионната реформа, няма да бъде спазено. „За нас е притеснително, че пред Комисията по труда и социалната политика министърът потвърди, че ще има забавяне. В работната ни група обаче остават няколко открити теми, по които няма съгласие, но те се дискутират и ние от БСП имаме позиция. Настояваме стажът и възрастта за пенсиониране да бъдат замразени, тъй като у нас хората се пенсионират по-късно от средноевропейската възраст, а и имаме по-кратка продължителност на живот". От БСП имат и варианти за допълнителни източници, които да повишат приходите в НОИ, сред които разкриване на нови работни места и увеличаване на максималния осигурителен доход на десет минимални работни заплати. Подобни доходи имат между 60-70 хиляди души, което би осигурило допълнителни 200 млн лева.

Гъвкаво пенсиониране и преизчисляване на сегашния размер на пенсиите, са сред останалите предложения за реформа в сектора, припомни Корнелия Нинова. Според нея е необходимо национално съгласие и устойчивост по темата, защото хората продължават да са в незнание и несигурност по въпроса за пенсионната реформа.